Wrzesień to czas, kiedy po wakacjach nasze dzieciaki wracają do przedszkola. W salach robi się gwarno i wesoło. Wszyscy się już przekonali, że w przedszkolu nie można narzekać na nudę. Śpiewamy, tańczymy, bawimy i uczymy się. Pierwszy tydzień był pełen wrażeń, nowych doświadczeń, a proces adaptacji przebiegł pomyślnie.
18 maja 2023 roku w naszej placówce obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. W toku różnych aktywności, nasze przedszkolaki dowiedziały się o ważnej roli pszczół, poznały budowę pszczoły i ula , obserwowały, w jaki sposób pracują te owady. Dzieci obejrzały film edukacyjny, wzięły udział w aktywnościach plastycznych, ruchowych oraz były uczestnikami warsztatów pszczelarskich. Dzięki takim zajęciom u dzieci rozbudzono świadomość na temat życia pszczół oraz ich pożyteczności.
W ramach promowania zdrowego stylu życia uczniowie z klas IV – VIII przygotowali klasowe śniadania. Dzieci spędzają w szkole dużo czasu, który jest wypełniony nie tylko nauką, co wymaga koncentracji i skupienia, ale również zabawą, czy aktywnością fizyczną na lekcjach w-f. Siłę i energię daje wartościowe śniadanie, które powinno być zdrowe i urozmaicone. Dzięki temu zadbamy o prawidłowy rozwój i wykształcimy właściwe nawyki żywieniowe, które zaowocują dobrym zdrowiem nie tylko teraz, ale również w przyszłości. Było smacznie i sympatycznie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy energię do zabawy, nauki, lepiej się koncentrujemy w trakcie zajęć i wypełniania obowiązków. To najlepszy start w nowy dzień. My dobrze o tym wiemy, dlatego w tym tygodniu nasze przedszkolaki z Pokrzywnicy i z Łężec samodzielnie przygotowywały zdrowe, smaczne i kolorowe kanapki. Dzieci z zapałem smarowały pieczywo masełkiem i układały na nich swoje ulubione produkty: wędlinę, ser, pomidorki, sałatę, ogórki itp. Następnie z wielkim apetytem zjadały swoje kanapeczki.
Dnia 21 listopada 2022r. uczniowie klas I-III obchodzili Światowy Dzień Życzliwości. To niezwykle ważne święto. Jego celem jest uwrażliwienie na wzajemną życzliwość, wzbudzenie w nich pozytywnych emocji. Ten dzień był okazją do rozmów na temat tego, jak być życzliwym, jak okazywać życzliwość w różnych sytuacjach, miejscach m. in. w szkole, w domu, na ulicy, czy w autobusie. Dzieci poznały genezę tego dnia oraz wysłuchały „Bajkę o pajączku Ziutku”. Następnie uczniowie podzieleni na grupy tworzyli „Tort Życzliwości”, w którym znalazły się różnorodne składniki - uśmiech, uprzejmość, dobroć, życzliwość, serdeczność, dobre maniery, a także magiczne przyprawy: proszę, dziękuję, przepraszam. Przesłanie akcji jest proste – bądźmy życzliwi codziennie, a nie tylko od święta.
O owocach uczniowie klas I – III wiedzą bardzo dużo. Każdy uczeń wie jak ważne jest jedzenie owoców – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin, które wzmacniają nasz organizm. Dzień Owoców i Warzyw, który przypada na 21 października – był doskonałą okazją do robienia szaszłyków owocowych i sałatek. Dzieci przygotowały się do tego zadania solidnie. Każde przyniosło z domu owoce i potrzebne akcesoria. Po umyciu rąk i owoców, obraniu ich, uczniowie klas II i III wykonali kolorowe szaszłyki, natomiast uczniowie klasy I przepyszne sałatki. na koniec tego kulinarnego zadania wszystko zostało zjedzone ze smakiem. Było pysznie, kolorowo i zdrowo!
17 października 2022 roku przedszkolaki z oddziału zamiejscowego w Łężcach obchodziły Światowy Dzień Mycia Rąk. Celem tego dnia było uświadomienie dzieci jak duże znaczenie dla ich zdrowia i życia ma dokładne mycie rąk, które może uchronić przed zakażeniem wieloma chorobami. Na początku odbyły się rozmowy na temat bakterii i wirusów, które dostają się do naszego organizmu poprzez brudne ręce. Następnie omówiliśmy także schemat mycia rąk oraz zastosowaliśmy go w praktyce. Wspólnie wykonaliśmy plakaty promujące mycie rąk. Nie zabrakło też piosenek związanych z czynnościami samoobsługowymi i nawykami higienicznymi. Światowy Dzień Mycia Rąk dostarczył nam wielu wrażeń oraz pokazał, że pewne umiejętności i nawyki należy kształtować już od najmłodszych lat.
W naszym przedszkolu, zdrowie i bezpieczeństwo dzieci jest nadrzędnym priorytetem. Staramy się wprowadzać do swoich działań programy służące kształtowaniu umiejętności dbania o zdrowie i promowanie zdrowego stylu życia. Dlatego po przerwie spowodowanej pandemią nasi najmłodsi wychowankowie znów mogą zadbać o swoje ząbki również w przedszkolu. Mycie zębów w przedszkolu jest dodatkowym atutem i niewątpliwie przyczynia się do zdrowia jamy ustnej dziecka.Wszystkie dzieci dobrze wiedzą jak ważna to sprawa, dlatego po posiłku bardzo ambitnie czyszczą swoje ząbki, bo żeby zdrowe zęby mieć, trzeba tylko chcieć!
Dynia to bardzo zdrowe, urodziwe, wdzięczne i łatwe do współpracy warzywo- przekonały się o tym nasze przedszkolaki z Pokrzywnicy i z Łężec 28 października 2022 roku w czasie obchodów „Święta Dyni”. Tego dnia wszystkie dzieci przyszyły ubrane na pomarańczowo, żeby od samego rana wspólnie świętować i dobrze się bawić. Na samym początku przedszkolaki dokładnie „badały” dynię, jej ciężar, wygląd zewnętrzny i wewnętrzny. Porównywały również kilka dyń pod względem koloru, kształtu i ciężaru. Następnie odbyły się zawody sportowe z dynią w roli głównej- dzieci skakały przez dynię, turlały je, podawały sobie, a nawet przekazywały je sobie na łyżce. Na uwiecznienie tego wesołego dnia przedszkolaki ozdobiły dynie i doczepiły jej oczy i buzie oraz malowały dynie farbami. Najsmaczniejszym akcentem naszego świętowania była degustacja pestek dyń, oraz dżemu dyniowego! To był naprawdę udany dzień!
21 października 2022 roku dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy obchodziły Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto było poprzedzone cyklem zajęć nt. zdrowego odżywiania. Głównym celem zajęć było zachęcenie dzieci do spożywania warzyw i owoców. Wspomniane święto było doskonałą okazją do tego, aby zwrócić uwagę dzieciom na rolę warzyw i owoców w codziennej diecie. Przedszkolaki rozpoznawały owoce i warzywa za pomocą różnych zmysłów. Najważniejszym punktem dnia było jednak wykonanie przez dzieci warzywnej przekąski, owocowych szaszłyków oraz zdrowego soku. Włączenie dzieci do przygotowywania posiłków jest świetnym sposobem, aby wspólnie spędzać czas. Podsumowaniem działań było wykonanie przez wychowanków wspaniałych prac plastycznych różnymi technikami.
|