Najnowsze zdjęcia

Z kalendarza

Dzisiaj jest
Wtorek
11 lutego 2025
Imieniny obchodzą
Adolf, Adolfa, Adolfina, Alf, Bernadetta, Dezydery, Eufrozyna, Lucjan, Łazarz, Maria, Olgierd, Świętomira
Do końca roku zostało
324 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj1229
mod_vvisit_counterWczoraj4434
mod_vvisit_counterW tygodniu5663
mod_vvisit_counterW miesiącu35274
mod_vvisit_counterOgółem9095512

Twoje IP: 18.97.9.168
,

Do wakacji

Miłej nauki :)

ogrody_5W ramach realizacji Programu Szkoły Promującej Zdrowie, klasa IV 12 marca 2014, założyła „ OGRÓDKI NA PARAPETACH” : zasiała w doniczkach nasiona szczypiorku, pietruszki, rzeżuchy oraz zasadziła cebulki szczypiorku. Zostały one ustawione na parapecie, w miejscu widocznym dla wszystkich, aby można było obserwować wzrost roślin, łodygi, pierwsze listki. Następnie odbyła się dyskusja na temat ważności spożywania warzyw, które mają urozmaicać każdy posiłek dziecka, aby był on właściwy pod względem zawartości wszystkich składników odżywczych. Zawierają one Witaminy konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pracy układu pokarmowego. Szczypiorek, pietruszka, rzeżucha będą doskonałym dodatkiem do kanapek pełnym witamin w czasie drugiego śniadania dzieci. Każdy powinien zjadać pięć porcji warzyw lub owoców w czasie posiłków, więc spożywane w szkole nowalijki będą ważnym elementem prawidłowej diety ucznia.

Kolejny już raz 8 listopada w szkole w Łężcach przebiegał pod hasłem „Śniadanie daje moc”. Przyłączyliśmy się do ogólnopolskiej akcji, która ma na celu zwrócenie uwagi no to, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Uczniowie przynieśli swoje ulubione dodatki do kanapek. Mamy z Rady Rodziców przygotowały na talerzach wszystkie zgromadzone produkty. Talerze pięknie przystrojone „uśmiechały” się do wszystkich i zachęcały do jedzenia. Na stole znalazły się warzywa surowe i konserwowe, serki, pasty jajeczne, wędlina, dżemy, pasztety. Zapach smakowitego śniadania rozchodził się po szkole i powodował, że każdy niecierpliwie oczekiwał na ten najważniejszy posiłek. Dzieci samodzielnie przygotowywały kanapki i z ogromnym apetytem je zjadały. Na zakończenie każdy uczeń otrzymał sok i owoc. Mamy nadzieję, że takie akcje zachęca wszystkich do zwrócenia uwagi na wartość odżywczą śniadań, które uczniowie przynoszą do szkoły.
Bardzo dziękujemy wszystkim zaangażowanym mamom za smakowite i zdrowe śniadanie.

W październiku, kiedy w powietrzu czuć zapach jesieni, każdy chciałby jak najdłużej zachować smaki i zapachy lata. Uczniowie klas I – III uczestniczą w całorocznej akcji „Owoce i warzywa w szkole” – systematycznie dostają owoce, warzywa lub smakowite soki owocowe. Przynależność do Sieci Szkół Promujących Zdrowie zobowiązuje do zwracania uwagi zdrowy styl życia, dlatego też każda z klas przygotowywała sałatki owocowe i warzywne. Zwracano uwagę na walory zdrowotne owoców i warzyw i niezbędność ich w diecie dzieci. Uczniowie przygotowując swoje sałatki dbali o higienę osobistą oraz kulturalny sposób zjadania przygotowanych sałatek.

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego przypominamy uczniom podstawowe zasady zachowania bezpieczeństwa w szkole i poza nią. Dlatego też, na szkolnym korytarzy przygotowano gazetkę zwracająca uwagę uczniów na bezpieczne poruszanie się po drogach. Uczniowie wszystkich klas wraz z wychowawcami doskonalili swoje umiejętności prawidłowego przechodzenia przez jezdnię na pobliskim przejściu. Uczniowie także samodzielnie przygotowywali znaki drogowe. Oprócz bezpieczeństwa na drodze dzieci  systematycznie powtarzają i utrwalają sobie zasady bezpieczeństwa obowiązujące w szkole. Nad przestrzeganiem obowiązujących zasad czuwa wybrany nowy Samorząd Uczniowski.

sniadanie_98 listopada, w Dniu Zdrowego Śniadania, uczniowie szkoły uczestniczyli w programie edukacyjnym "Śniadanie daje moc". W ramach zajęć  dzieci wraz z nauczycielami przygotowali i zjedli zdrowy posiłek. Było białe i ciemne pieczywo, nabiał - sery, jajka, ryby, do tego warzywa i owoce. Mówiliśmy również o tym jak nakryć stół, że przed przygotowaniem posiłku należy umyć ręce. Potrawy wyglądały apetycznie, najbardziej efektywne były myszki z jajek i rzodkiewek przygotowane przez Kamila i Dorotkę z klasy czwartej. Wiadomo – wszystko smakuje jak samemu się przygotuje. Dzieciom wspólne przygotowywanie śniadania bardzo się spodobało. Zabawa tego typu sprzyja integracji, uczy współpracy w grupie. Można zakrzewić w młodym pokoleniu nawyk prawidłowego odżywiania, ważnego dla rozwoju, zarówno fizycznego jak i umysłowego. Nasi uczniowie dbają o zdrowie i zawsze jedzą w szkole drugie śniadanie o stałej porze. Drogi uczniu, Pamiętaj w swoim jadłospisie porannym o produktach zbożowych, mlecznych, mięsnych a przede wszystkim o warzywach i owocach.

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego 2013/2014 przystąpiliśmy do realizacji Szkolnego Programu Promocji Zdrowia. Tegoroczny program „Uśmiechnięta minka, gdy w śniadaniu witaminka” przewiduje realizację wielu zagadnień związanych z prawidłowym odżywianiem się. Uczniowie poznają walory odżywcze owoców i warzyw, samodzielnie tez będą przygotowywali sałatki i surówki. Tradycyjnie już odbędzie się „Tydzień chleba”, który zakończy się pieczeniem zdrowego chleba. Uczniowie będą także zachęcani do udziału w tematycznych konkursach literackich i plastycznych. Do współpracy przy realizacji naszego programu zapraszamy wszystkich pracowników szkoły, pielęgniarkę szkolną i rodziców.

salatka grecka_14W ramach realizacji PROGRAMU SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE w kwietniu 2013 roku  uczniowie zapoznali się z kuchnią krajów europejskich. Klasa IV poznała zdrowe potrawy Grecji. Wybrała ten kraj, ponieważ jego kuchnia jest bardzo zdrowa, dietetyczna, niskokaloryczna i prosta. Naukowo udowodniono, że bardzo korzystnie wpływa ona na zdrowie i długość życia Greków, którzy żyją nawet ponad sto lat. Stosuje się w niej duże ilości czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb. Są to produkty zdrowe, zawierające duże ilości witamin i mikroelementów niezbędnych w codziennej diecie człowieka. Dzieci przygotowały różne przepisy, ale do zrobienia wybrały sałatkę grecką. Samodzielnie kroiły sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, ser feta. Dodały oliwy z oliwek, oliwki, przyprawy. Wszystko razem wymieszały i danie gotowe!!!Wszyscy z wielkim apetytem zjedli sałatkę, niektórzy nawet prosili o dokładkę. Ważne jest, aby dzieci jadły duże ilości warzyw i owoców, a ograniczały potrawy tuczące, niezdrowe, wysokokaloryczne, bo prowadzi to do nadwagi i otyłości. To z kolei bardzo negatywnie wpływa na zdrowie uczniów. Należy kształtować nawyki zdrowego odżywiania się już teraz, bo u dorosłych bardzo trudno wpłynąć na sposoby żywienia.

slodycze_14Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczniowie klasy I. Każde dziecko opowiadało o swoich ulubionych słodyczach i o ich wpływie na zdrowie każdego organizmu. Dzieci zgodnie stwierdziły, że nadmiar słodkości wpływa na wagę ciała i stan uzębienia. Uczniowie jednak zauważyli, że bardzo trudno jest pozbyć się z jadłospisu słodyczy. Aby przekonać wszystkich pozostałych uczniów do spożywania zdrowych  słodkości, pierwszaki postanowiły 26 lutego 2013r. przygotować smakowite ciasto marchewkowe. Zapach pieczonego ciasta rozchodził się po całej szkole i wywoływał ciekawość u pozostałych uczniów. Każde dziecko miało okazję zjeść kawałek ciasta i tylko niewiele osób uwierzyło, że jest to zdrowe ciasto marchewkowe.

Uczniowie klasy IV, w trakcie TYGODNIA CHLEBA NA ZAKWASIE piekli chleb na zakwasie.  Mieli dużo pracy, gdyż piekli chleb według przepisu: odmierzali, ważyli, wsypywali, mieszali. Musieli też wykazać dużą cierpliwość, gdyż ciasto musi rosnąc w foremkach przez godzinę, a potem przez ponad godzinę piecze się w piekarniku. Upieczony chleb okazał się pyszny. Jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera mąkę razową, duże ilości ziaren słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, otręby pszenne oraz płatki owsiane. Jest on łatwostrawny, bogaty w witaminy, błonnik, które bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. Bardzo ważne jest tez to, że jest bez konserwantów, spulchniaczy, barwników, aromatów. Należy przekazać małą część ciasta- zakwas następnej osobie, która może upiec ten zdrowy chleb swoim bliskim.

Zapraszamy na krótką inscenizację pt."Kuszenie głodnego". Materiał powstał na potrzeby konkursu "Tesco dla szkół".

Występują: Dominika Hajdek, Dominika Ilnicka, Laura Moszek, Melania Schreier, Denis Behr.

A w rolę kamerzysty wcielił się Denis Nol.

Autorami scenariusza są występujący uczniowie, a reżyserem całości pani Grażyna Dryndos.

ODDAJ GŁOS NA NASZ FILMIK - KLIKNIJ TUTAJ

ZALOGUJ SIĘ I GŁOSUJ CODZIENNIE

sniadanie_18We czwartek, 8 października, nasza szkoła wzięła udział w Ogólnopolskiej Akcji  ŚNIADANIE DAJE MOC. Jej celem było propagowanie wśród dorosłych oraz dzieci idei spożywania śniadania, które ma być obfite, pożywne, zawierać wszystkie składniki odżywcze. Ma dawać energię na cały pracowity dzień. Badania naukowców udowodniły, że dzieci które jedzą w domu śniadanie, chętnie się uczą, są aktywne, zaangażowane na lekcjach. Wszyscy uczniowie i nauczyciele razem przygotowali produkty, a następnie zjedli śniadanie. Ważne jest to, że zawierało ono oprócz pieczywa, wędlin, serów, wiele surowych warzyw, które są źródłem cennych witamin, szczególnie ważnych w okresie jesienno- zimowym, kiedy wiele dzieci choruje. Może dzięki tej akcji, wszystkie dzieci będą jeść w domu śniadanie, bo jest to bardzo ważne dla zdrowia.

Więcej artykułów…