Najnowsze zdjęcia

Z kalendarza

Dzisiaj jest
Sobota
19 kwietnia 2025
Imieniny obchodzą
Adolf, Adolfa, Adolfina, Alf, Cieszyrad, Czesław, Czech, Czechasz, Czechoń, Leon, Leontyna, Pafnucy, Tymon, Werner, Włodzimierz
Do końca roku zostało
257 dni

owoce_24 W naszej placówce dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia. Przedszkolaki uczymy odróżniać zdrowe produkty od niezdrowych. Pokazujemy, jak zastąpić niezdrowe produkty żywnościowe w codziennej diecie równie smacznymi, ale wartościowymi produktami. Realizując Program Przedszkole Promujące Zdrowie sporo uwagi poświęcamy warzywom i owocom, a także ich znaczeniu w diecie przedszkolaka. Warzywa i owoce to ważny element zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i w formie przekąsek. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także węglowodanów zapewniających. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób przewlekłych, zwłaszcza chorób układu sercowo - naczyniowego, a także cukrzycy typu 2 oraz pewnych rodzajów raka (m.in. raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc). Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie mają odzwierciedlenie dla rodzaju i jakości wybieranych produktów w wieku dorosłym. Im wcześniej dzieci są przyzwyczajane do jedzenia warzyw i owoców, tym większe jest prawdopodobieństwo, że będą po nie sięgać później. Dlatego codziennym rytuałem stał się zwyczaj spożywania owoców po śniadaniu. Każdego dnia wychowankowie Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy i oddziału przedszkolnego w Łężcach po śniadaniu domagają się swojej porcji owoców, a przygotowane jabłuszka, gruszki, winogrona lub inne owocowe smakołyki w mgnieniu oka zmykają z talerzy dzieci.