W naszej placówce dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia. Przedszkolaki uczymy odróżniać zdrowe produkty od niezdrowych. Pokazujemy, jak zastąpić niezdrowe produkty żywnościowe w codziennej diecie równie smacznymi, ale wartościowymi produktami. Realizując Program Przedszkole Promujące Zdrowie sporo uwagi poświęcamy warzywom i owocom, a także ich znaczeniu w diecie przedszkolaka. Warzywa i owoce to ważny element zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno jako część głównego posiłku, jak i w formie przekąsek. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika, a także węglowodanów zapewniających. Badania wykazały, że spożywanie dużej ilości warzyw i owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem występowania chorób przewlekłych, zwłaszcza chorób układu sercowo - naczyniowego, a także cukrzycy typu 2 oraz pewnych rodzajów raka (m.in. raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, żołądka i płuc). Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie mają odzwierciedlenie dla rodzaju i jakości wybieranych produktów w wieku dorosłym. Im wcześniej dzieci są przyzwyczajane do jedzenia warzyw i owoców, tym większe jest prawdopodobieństwo, że będą po nie sięgać później. Dlatego codziennym rytuałem stał się zwyczaj spożywania owoców po śniadaniu. Każdego dnia wychowankowie Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy i oddziału przedszkolnego w Łężcach po śniadaniu domagają się swojej porcji owoców, a przygotowane jabłuszka, gruszki, winogrona lub inne owocowe smakołyki w mgnieniu oka zmykają z talerzy dzieci.