Śnieg obsypał nasz przedszkolny ogród, zapraszając tym samym dzieci do zabawy. Wyjście na świeże powietrze poprzedzone było pogadanką, przypomniano o właściwym ubiorze oraz o konieczności zachowania bezpieczeństwa podczas zabaw na śniegu. Nadszedł czas, aby zażyć ruchu na świeżym powietrzu. Zabawy ruchowe pozwoliły dzieciom na wyzwolenie swojej energii, a biały puch na kreatywne zabawy. Dzieci lepiły bałwana, rzucały śnieżkami, budowały śniegowe figurki, brały udział w zabawach tropiących. Wesoła zabawa wywołała dużo śmiechu i radości.
8.11.2023 roku w naszym przedszkolu obchodziliśmy "Dzień Zdrowego Śniadania". Dzieci od samego rana rozpoczęły przygotowaniem wielkiej śniadaniowej uczty, która miała dać wszystkim moc, czyli energię do pracy, nauki i zabawy. Śniadanie poprzedziły zajęcia, które miały na celu uświadomienie dzieciom jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku i po jakie produkty sięgać. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, szkodliwości napojów gazowanych, które są niezdrowe. Dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w zajęciach. Nawet "niejadki" z apetytem zjadały samodzielnie przygotowane kanapki, a takie przedszkolne śniadanie okazało się dla wszystkich prawdziwą frajdą. BYŁO PYSZNIE, ZDROWO i KOLOROWO!
Dynia zachwyca swoim wyjątkowym wyglądem i smakiem. Przekonały się o tym dzieci z naszego przedszkola uczestnicząc 30 października 2023 roku w obchodach Święta Dyni. Przedszkolaki wzbogaciły wiedzę na temat dyń, poznały ich różnorodność, określiły właściwości, wskazały ciekawe sposoby na jej wykorzystanie. Następnie przystąpiły do dyniowych aktywności, podczas których znakomicie się bawiły. Jednym słowem przeżyły istny dyniowy zawrót głowy
20 października uczniowie klas I-III obchodzili Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to zostało poprzedzone zajęciami na temat zdrowego dożywiania. Głównym celem zajęć było zachęcenie dzieci do spożywania owoców i warzyw. Uczniowie dowiedzieli się, jak ważnym elementem naszej diety są warzywa i owoce. Ponadto pierwszaki wykonywały „owocowe” puzzle i ważyły owoce. Uczniowie klasy 2 i 3 rozpoznawali różnorodne, niektóre rzadko spotykane, owoce i warzywa, segregowali obrazki z podziałem na owoce i warzywa oraz układali rymowanki. Wspomniane święto było okazją do stworzenia owocowych szaszłyków. Zarówno wykonanie jak i konsumpcja wyszła dzieciom doskonale. Uczniowie w mgnieniu oka zjedli owocowe przekąski.
W tym dniu przedszkolaki bliżej przyjrzały się tym wspaniałym owocom. Określały ich barwy, badały różnymi zmysłami (dotyk, węch, smak). Dzieci słuchały i oglądały historyjki o jabłkach oraz wymyślały jakie można z nich zrobić potrawy. Robiły pyszny sok i zajadały się musem. Dzień ten był nie tylko dniem innym niż zwykłe, ale dniem, o którym dzieci tak szybko nie zapomną. Na pewno zostanie on w ich pamięci jako dzień zachęcania do jedzenia owoców. Pamiętajmy, że jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, a do tego są bardzo zdrowe! Wszystkie przedszkolaki serdecznie dziękują za podarowane jabłka!
Wrzesień to czas, kiedy po wakacjach nasze dzieciaki wracają do przedszkola. W salach robi się gwarno i wesoło. Wszyscy się już przekonali, że w przedszkolu nie można narzekać na nudę. Śpiewamy, tańczymy, bawimy i uczymy się. Pierwszy tydzień był pełen wrażeń, nowych doświadczeń, a proces adaptacji przebiegł pomyślnie.
18 maja 2023 roku w naszej placówce obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. W toku różnych aktywności, nasze przedszkolaki dowiedziały się o ważnej roli pszczół, poznały budowę pszczoły i ula , obserwowały, w jaki sposób pracują te owady. Dzieci obejrzały film edukacyjny, wzięły udział w aktywnościach plastycznych, ruchowych oraz były uczestnikami warsztatów pszczelarskich. Dzięki takim zajęciom u dzieci rozbudzono świadomość na temat życia pszczół oraz ich pożyteczności.
W ramach promowania zdrowego stylu życia uczniowie z klas IV – VIII przygotowali klasowe śniadania. Dzieci spędzają w szkole dużo czasu, który jest wypełniony nie tylko nauką, co wymaga koncentracji i skupienia, ale również zabawą, czy aktywnością fizyczną na lekcjach w-f. Siłę i energię daje wartościowe śniadanie, które powinno być zdrowe i urozmaicone. Dzięki temu zadbamy o prawidłowy rozwój i wykształcimy właściwe nawyki żywieniowe, które zaowocują dobrym zdrowiem nie tylko teraz, ale również w przyszłości. Było smacznie i sympatycznie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu mamy energię do zabawy, nauki, lepiej się koncentrujemy w trakcie zajęć i wypełniania obowiązków. To najlepszy start w nowy dzień. My dobrze o tym wiemy, dlatego w tym tygodniu nasze przedszkolaki z Pokrzywnicy i z Łężec samodzielnie przygotowywały zdrowe, smaczne i kolorowe kanapki. Dzieci z zapałem smarowały pieczywo masełkiem i układały na nich swoje ulubione produkty: wędlinę, ser, pomidorki, sałatę, ogórki itp. Następnie z wielkim apetytem zjadały swoje kanapeczki.
Dnia 21 listopada 2022r. uczniowie klas I-III obchodzili Światowy Dzień Życzliwości. To niezwykle ważne święto. Jego celem jest uwrażliwienie na wzajemną życzliwość, wzbudzenie w nich pozytywnych emocji. Ten dzień był okazją do rozmów na temat tego, jak być życzliwym, jak okazywać życzliwość w różnych sytuacjach, miejscach m. in. w szkole, w domu, na ulicy, czy w autobusie. Dzieci poznały genezę tego dnia oraz wysłuchały „Bajkę o pajączku Ziutku”. Następnie uczniowie podzieleni na grupy tworzyli „Tort Życzliwości”, w którym znalazły się różnorodne składniki - uśmiech, uprzejmość, dobroć, życzliwość, serdeczność, dobre maniery, a także magiczne przyprawy: proszę, dziękuję, przepraszam. Przesłanie akcji jest proste – bądźmy życzliwi codziennie, a nie tylko od święta.
|