rybka_1W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy przez cały rok szkolny realizowane są zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie. Jednym z nich był blok tematyczny dotyczący spożywania przez dzieci i ich rodziny dań z ryb morskich. Był on realizowany na kółku przyrodniczym. Jest to bardzo ważne zagadnienie, bowiem Polacy zjadają mało ryb, a za dużo wieprzowiny. Najpierw odbyła się dyskusja na temat korzyści płynących z systematycznego spożywania takich pokarmów. Jak się okazało są one łatwostrawne, mało kaloryczne, zapobiegają wielu chorobom, wpływają na wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Potem uczniowie wykonali plakaty, w których zachęcali innych uczniów do zmiany nawyków żywieniowych, co wpływa na zmianę stylu życia. Pokazywały one przepisy na sałatki, dania obiadowe. Powstały ładne, estetyczne, kolorowe prace. Mamy nadzieję, że nauka „nie pójdzie w las”. Mamy zapamiętać, że każda zjedzona potrawa z ryby to wielka korzyść, że wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.