sniadanie_9W ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie, który jest realizowany w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy w listopadzie omawiano bardzo ważny temat dotyczący drugiego śniadania. Uczeni zajmujący się żywieniem, zalecają aby rano wychodzić z domu po pierwszym śniadaniu i z drugim śniadaniem. To bardzo ważny posiłek, który daje energię na cały dzień. Jest to niezwykle ważne w przypadku dzieci i młodzieży, gdyż jest ona potrzebna na cały dzień spędzony na pracy i zabawie. Uczniowie klasy V i  VI  postanowili wspólnie przygotować i zjeść drugie śniadanie. Przynieśli do szkoły wiele produktów, które są niezbędne w prawidłowej diecie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego: gruboziarniste pieczywo, masło, wędliny, warzywa, biały ser. Każdy z nich to bardzo ważny składnik odżywczy:  węglowodan, białko, tłuszcz, witamina. Nie było mowy o drożdżówkach, kremie czekoladowym i innych niezbyt zdrowych produktach. Następnie w miłej atmosferze uczniowie zjedli przygotowany przez siebie posiłek. Najważniejsze, aby wiedza zdobyta w szkole była zastosowana w praktyce, aby dzieci jadły podobne posiłki w domu.