Uczniowie klasy IV, w trakcie TYGODNIA CHLEBA NA ZAKWASIE piekli chleb na zakwasie. Mieli dużo pracy, gdyż piekli chleb według przepisu: odmierzali, ważyli, wsypywali, mieszali. Musieli też wykazać dużą cierpliwość, gdyż ciasto musi rosnąc w foremkach przez godzinę, a potem przez ponad godzinę piecze się w piekarniku. Upieczony chleb okazał się pyszny. Jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera mąkę razową, duże ilości ziaren słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, otręby pszenne oraz płatki owsiane. Jest on łatwostrawny, bogaty w witaminy, błonnik, które bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. Bardzo ważne jest tez to, że jest bez konserwantów, spulchniaczy, barwników, aromatów. Należy przekazać małą część ciasta- zakwas następnej osobie, która może upiec ten zdrowy chleb swoim bliskim.