W ramach realizacji PROGRAMU SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE w kwietniu 2013 roku uczniowie zapoznali się z kuchnią krajów europejskich. Klasa IV poznała zdrowe potrawy Grecji. Wybrała ten kraj, ponieważ jego kuchnia jest bardzo zdrowa, dietetyczna, niskokaloryczna i prosta. Naukowo udowodniono, że bardzo korzystnie wpływa ona na zdrowie i długość życia Greków, którzy żyją nawet ponad sto lat. Stosuje się w niej duże ilości czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb. Są to produkty zdrowe, zawierające duże ilości witamin i mikroelementów niezbędnych w codziennej diecie człowieka. Dzieci przygotowały różne przepisy, ale do zrobienia wybrały sałatkę grecką. Samodzielnie kroiły sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, ser feta. Dodały oliwy z oliwek, oliwki, przyprawy. Wszystko razem wymieszały i danie gotowe!!!Wszyscy z wielkim apetytem zjedli sałatkę, niektórzy nawet prosili o dokładkę. Ważne jest, aby dzieci jadły duże ilości warzyw i owoców, a ograniczały potrawy tuczące, niezdrowe, wysokokaloryczne, bo prowadzi to do nadwagi i otyłości. To z kolei bardzo negatywnie wpływa na zdrowie uczniów. Należy kształtować nawyki zdrowego odżywiania się już teraz, bo u dorosłych bardzo trudno wpłynąć na sposoby żywienia.