Najnowsze zdjęcia

Z kalendarza

Dzisiaj jest
Sobota
19 kwietnia 2025
Imieniny obchodzą
Adolf, Adolfa, Adolfina, Alf, Cieszyrad, Czesław, Czech, Czechasz, Czechoń, Leon, Leontyna, Pafnucy, Tymon, Werner, Włodzimierz
Do końca roku zostało
257 dni

salatka grecka_14W ramach realizacji PROGRAMU SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE w kwietniu 2013 roku  uczniowie zapoznali się z kuchnią krajów europejskich. Klasa IV poznała zdrowe potrawy Grecji. Wybrała ten kraj, ponieważ jego kuchnia jest bardzo zdrowa, dietetyczna, niskokaloryczna i prosta. Naukowo udowodniono, że bardzo korzystnie wpływa ona na zdrowie i długość życia Greków, którzy żyją nawet ponad sto lat. Stosuje się w niej duże ilości czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb. Są to produkty zdrowe, zawierające duże ilości witamin i mikroelementów niezbędnych w codziennej diecie człowieka. Dzieci przygotowały różne przepisy, ale do zrobienia wybrały sałatkę grecką. Samodzielnie kroiły sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, ser feta. Dodały oliwy z oliwek, oliwki, przyprawy. Wszystko razem wymieszały i danie gotowe!!!Wszyscy z wielkim apetytem zjedli sałatkę, niektórzy nawet prosili o dokładkę. Ważne jest, aby dzieci jadły duże ilości warzyw i owoców, a ograniczały potrawy tuczące, niezdrowe, wysokokaloryczne, bo prowadzi to do nadwagi i otyłości. To z kolei bardzo negatywnie wpływa na zdrowie uczniów. Należy kształtować nawyki zdrowego odżywiania się już teraz, bo u dorosłych bardzo trudno wpłynąć na sposoby żywienia.