kanapki_2W ramach działalności Szkoły Promującej Zdrowie uczniowie klasy VI uczyli się, jak przygotowywać smaczne, niskokaloryczne kanapki. Najważniejszym elementem takiej przekąski jest pieczywo, najlepiej grahamka lub ciemny chleb z pełnego przemiału (sojowy lub słonecznikowy) - dzięki nim przez dłuższy czas nie poczujemy głodu. Masło czy margarynę można z powodzeniem zastąpić chudym twarogiem lub niskotłuszczowym serkiem do smarowania. Znakomicie będą się nadawać smaczne pasty na chudym twarożku. Warzywa  można dodawać  do kanapek wedle fantazji i bez ograniczeń, ponieważ są zdrowe i niskokaloryczne. Najlepsze są warzywa surowe, ale do kanapek doskonale sprawdzają się też kiszone czy małosolne ogórki. Składnikiem niskokalorycznej kanapki może być również ser, ale powinna to być  mozzarella, twaróg lub żółte sery z niską zawartością tłuszczu. Pieczone w domu chude mięso (drób, wołowina, wieprzowina) oraz suche kiełbasy i chude wędliny wysokiej jakości - to najlepsze niskokaloryczne dodatki białkowe do kanapek. Całość można doprawić dowolną kompozycją ziół i przypraw, żeby ograniczyć ilość soli. Dodane zioła mają również korzystny wpływ na procesy trawienne.  Uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki, mając na uwadze zasady, którymi powinniśmy się kierować, chcąc zachować zdrowie i ładną sylwetkę.