desery_12W styczniu i lutym 2016 roku w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy realizowano kolejne zadania programu propagowania zdrowego odżywiania się uczniów. Dotyczyło ono deserów i przekąsek, które są ulubionymi przez dzieci posiłkami. Celem podjętych działań było wyrobienie u uczniów nawyku zastępowania deserów wysokokalorycznych niskokalorycznymi i łatwostrawnymi. Pierwszym krokiem było wyszukiwanie w Internecie danych na temat ilości kalorii w ulubionych ciastach, ciasteczkach, batonach, lizakach, chipsach. Okazało się, że jest ich naprawdę bardzo dużo. Następnym krokiem było odszukanie przepisów na przekąski zawierających mało kalorii, ale równie smacznych. Uczniowie ze zdziwieniem stwierdzili, że można wybrać kilka przepisów, według których nawet w szkole można przyrządzić deser: ciasteczka owsiane, ciasto marchewkowe, ciasto z owocami, koktajl. Sporządzono kolorowe plakaty, aby inni uczniowie mogli zapoznać z tą wiedzą. Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy piątej upiekli ciasteczka owsiane, których głównym składnikiem są płatki owsiane, nie tylko niskokaloryczne, ale także pełniące bardzo ważną rolę w trawieniu pokarmów i pozbywaniu się substancji szkodliwych. Mało w nich było cukru i mąki. W całej szkole pięknie pachniało. Tymi pysznymi wypiekami poczęstowano wszystkie dzieci, nauczycieli i innych pracowników. Wszystkim bardzo smakowały.

Mamy nadzieję, że u dzieci na stałe nastąpiła zmiana  nawyków żywieniowych dotycząca przekąsek. Chcielibyśmy, aby u rodziców również. Pragniemy, aby ograniczali podawanie dzieciom wysokokalorycznych przekąsek, które prowadzą do nadwagi i otyłości.