desery_4W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy cały rok szkolny realizowane są działania propagujące zdrowe odżywiania się uczniów i ich rodziców. Kolejnym z nich była próba zmiany nawyku dotyczącego spożywania ciast i deserów. Z obserwacji i rozmów z dziećmi wynikało, że konsumowane są ciasta wysokokaloryczne, z dużą zawartością cukru. Należy pokazać uczniom i ich rodzicom, że można spróbować czegoś innego, równie pysznego, ale mniej kalorycznego. Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy V wyszukali w Internecie przepisy na niskokaloryczne desery. Jednym z nich były ciasteczka owsiane, które następnie upiekli w szkole i poczęstowali nimi kolegów i pracowników. Innym przepisem było ciasto marchewkowe, które upiekła w domu Melanie Kudela razem ze swoją mamą. Zostali nim poczęstowani wszyscy chętni w czasie DNIA NISKOKALORYCZNEDO DESERU, który odbył się 14 marca 2016 roku. Wszystkim bardzo smakowało. Cieszymy się z zaangażowania rodziców w prowadzone w szkole akcje. Mamy nadzieję, że przyniosą one rezultaty w postaci zdrowszego odżywiania się uczniów oraz ich rodzin.