Gdy za oknem jesień w pełnej krasie, każdy stara sie dostarczać organizmowi witaminy w naturalnej postaci. Tego czynu dokonali uczniowie klasy II ZS-P w Pokrzywnicy. 28 października 2016 r. szara i ponura jesień przybrała barwy wielu warzyw i smak kolorowych owoców. Z wielką radością a zarazem niecierpliwością uczniowie przystąpili do przygotowania zdrowych przekąsek. Ponieważ na zdrowie wpływają nie tylko witaminy, ale również higiena osobista, pracę rozpoczęto od umycia rak, założenia fartuszków i przypomnienia zasad bezpieczeństwa. Każde dziecko przygotowało kilka fantazyjnych szaszłyków. Połączenie smaków i kolorów mogło konkurować z dominującymi barwami jesieni. Po zakończonej pracy każdy z wielką radością i świadomością, że do organizmu dostarczane są niezbędne witaminy zjadał swoje smakowite szaszłyki. Przygotowanie tego typu przekąski przyniosło uczniom wiele radości, pokazało, jak można współpracować z rówieśnikami oraz uświadomiło, jak ważne dla zdrowia są warzywa i owoce.