Najnowsze zdjęcia
Z kalendarza
Dzisiaj jest
Piątek 29 marca 2024 Imieniny obchodzą Cyryl, Czcirad, Eustachy, Eustachiusz, Ostap, Wiktoryn Do końca roku zostało 278 dni |
QR Code
Licznik odwiedzin
Dzisiaj | 530 | |
Wczoraj | 2910 | |
W tygodniu | 15620 | |
W miesiącu | 92801 | |
Ogółem | 8002190 |
,
Narodowość Gości
66% | Poland | |
8% | United States | |
2% | China | |
1% | Germany | |
<1% | Russian Federation |
Do wakacji
Oby go nigdy nie zabrakło.
Systematycznie już każdego roku w naszej szkole odbywa się „Tydzień chleba”. W tym roku uczniowie klas I – III i przedszkolaki z Łężec w dniach 14 – 18 listopada 2016 r. poznawali tajniki chleba. W szkole przygotowano dekoracje związane z omawianym tematem. Na szkolnej gazetce pojawiło się wiele informacji o pochodzeniu chleba, maszynach wykorzystywanych dawniej w rolnictwie, sposobie uprawy zbóż. Na przygotowanej wystawce zgromadzono różnego rodzaju zboża i mąki potrzebne do wypieku chleba. W czasie zajęć uczniowie poznali historyjkę „Od ziarenka do bochenka”, wykonywali ćwiczenia interaktywne. Uczniowie poznali także ludowe powiedzenia nawiązujące do ciężkiej pracy rolników i szacunku, jakim należy obdarzać chleb powszedni. Największą atrakcją na zakończenie zajęć było wspólne wypiekanie bułeczek. Uczniowie poznali sposoby odczytywania przepisów kulinarnych i wykonywania kolejnych czynności. Zapach pieczonych bułek rozchodził się po szkole i wzmagał u wszystkich uczucie głodu. Świeże bułeczki z masłem smakowały nawet największym niejadkom.