Najnowsze zdjęcia
Z kalendarza
Dzisiaj jest
Sobota 11 stycznia 2025 Imieniny obchodzą Feliks, Hilary, Honorata, Hygin, Krzesimir, Matylda, Mechtylda Do końca roku zostało 355 dni |
QR Code
Licznik odwiedzin
Dzisiaj | 1741 | |
Wczoraj | 4772 | |
W tygodniu | 16735 | |
W miesiącu | 32743 | |
Ogółem | 8992287 |
MOZILLA 5.0,
Do wakacji
Oby go nigdy nie zabrakło.
Systematycznie już każdego roku w naszej szkole odbywa się „Tydzień chleba”. W tym roku uczniowie klas I – III i przedszkolaki z Łężec w dniach 14 – 18 listopada 2016 r. poznawali tajniki chleba. W szkole przygotowano dekoracje związane z omawianym tematem. Na szkolnej gazetce pojawiło się wiele informacji o pochodzeniu chleba, maszynach wykorzystywanych dawniej w rolnictwie, sposobie uprawy zbóż. Na przygotowanej wystawce zgromadzono różnego rodzaju zboża i mąki potrzebne do wypieku chleba. W czasie zajęć uczniowie poznali historyjkę „Od ziarenka do bochenka”, wykonywali ćwiczenia interaktywne. Uczniowie poznali także ludowe powiedzenia nawiązujące do ciężkiej pracy rolników i szacunku, jakim należy obdarzać chleb powszedni. Największą atrakcją na zakończenie zajęć było wspólne wypiekanie bułeczek. Uczniowie poznali sposoby odczytywania przepisów kulinarnych i wykonywania kolejnych czynności. Zapach pieczonych bułek rozchodził się po szkole i wzmagał u wszystkich uczucie głodu. Świeże bułeczki z masłem smakowały nawet największym niejadkom.