Stare przysłowie mówi: „Czym skorupka za młodu nasiąknie…”. Dużo w nim racji. Dzieci uczą się zachowań dorosłych i ich naśladują. To czego nauczą się w dzieciństwie, będą przestrzegać w dorosłym życiu. Dlatego tak ważne jest wyrabianie odpowiednich nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, aby stosować je w dorosłym życiu. Obserwując sposób odżywiania uczniów, czasem jesteśmy przerażeni ilością chipsów, batonów, cukierków, jakie zjadają. Dorośli także popełniają błędy żywieniowe. Jedzą za dużo węglowodanów, słodyczy, tłustych potraw. W klasie IV omawiane są zagadnienia dotyczące właściwego odżywiania się. Uczniowie uczą się, że musimy zjadać produkty, które zawierają wszystkie składniki odżywcze: cukry w: owocach, chlebie, ziemniakach, grochu, białko w: mięsie, mleku i jego przetworach, rybach, tłuszcze w: oleju, maśle, margarynie, witaminy, wodę i sole mineralne w: świeżych owocach i warzywach. Bardzo ważne jest śniadanie, ponieważ daje energię na cały dzień. Dzieci, aby utrwalić swoje wiadomości, żeby stały się one umiejętnością dokonywania właściwych wyborów, wykonały plakaty „Prawidłowy jadłospis dziecka”. Prace są bardzo estetyczne, pomysłowe, kolorowe, przyciągają uwagę wielu dzieci i nauczycieli. Najważniejsze, aby w codziennym życiu stosować zasady prawidłowego odżywiania poznane w szkole. Żeby odżywiać się nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo!!!