Najnowsze zdjęcia
Z kalendarza
Dzisiaj jest
Sobota 10 maja 2025 Imieniny obchodzą Antonin, Częstomir, Izydor, Jan, Symeon, Wiktoryna Do końca roku zostało 236 dni |
QR Code
Licznik odwiedzin








![]() | Dzisiaj | 355 |
![]() | Wczoraj | 3507 |
![]() | W tygodniu | 29347 |
![]() | W miesiącu | 44767 |
![]() | Ogółem | 9405431 |
MOZILLA 5.0,
Do wakacji
Projekt „Fascynujący Świat Nauki i Technologii”
Uczniowie klasy III ZSP w Pokrzywnicy oddział w Łężcach zakończyli realizację ścieżki edukacyjnej „Kuchnia od kuchni”. W czasie realizacji tych zajęć uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, samodzielnie konstruowali piramidę zdrowia i analizowali ilość i jakość spożywanych przez siebie produktów. Kolejne zajęcia dzięki sprzyjającej pogodzie mogły odbyć się na boisku szkolnym i poświęcone były aktywności fizycznej niezbędnej dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Na kolejnych zajęciach dzieci uczyły się nakrywać do stołu i posługiwać się sztućcami. Aby wykorzystać zdobyte umiejętności w praktyce, uczniowie przygotowali tosty, które to potem zjedli z ogromnym apetytem posługując się widelcem i nożem. Dzieci także wykorzystały książki kucharskie do wyszukiwania przeróżnych przepisów kulinarnych. Na podstawie zgromadzonych książek kucharskich uczniowie wykonywali prezentacje multimedialne przedstawiające menu
restauracji. W części praktycznej zajęć uczniowie uczyli się czytać instrukcji i przepisów. Na ich podstawie przegotowywali kisiel. Na zakończenie realizacji projektu uczniowie klasy III zorganizowali „Festiwal pieroga”. Dzieci pod okiem nauczycieli przygotowali ciasto i farsz, samodzielnie też sklejali pierogi. Po ugotowaniu wszyscy z ogromnym apetytem zjadali smakowite pierogi.