Najnowsze zdjęcia

Z kalendarza

Dzisiaj jest
Sobota
10 maja 2025
Imieniny obchodzą
Antonin, Częstomir, Izydor, Jan, Symeon, Wiktoryna
Do końca roku zostało
236 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj355
mod_vvisit_counterWczoraj3507
mod_vvisit_counterW tygodniu29347
mod_vvisit_counterW miesiącu44767
mod_vvisit_counterOgółem9405431

Twoje IP: 52.15.174.200
MOZILLA 5.0,

Do wakacji

Miłej nauki :)

projekt_50Uczniowie klasy III ZSP w Pokrzywnicy oddział w Łężcach zakończyli realizację ścieżki edukacyjnej „Kuchnia od kuchni”. W czasie realizacji tych zajęć uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, samodzielnie konstruowali piramidę zdrowia i analizowali ilość i jakość spożywanych przez siebie produktów. Kolejne zajęcia dzięki sprzyjającej pogodzie mogły odbyć się na boisku szkolnym i poświęcone były aktywności fizycznej niezbędnej dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Na kolejnych zajęciach dzieci uczyły się nakrywać do stołu i posługiwać się sztućcami. Aby wykorzystać zdobyte umiejętności w praktyce, uczniowie przygotowali tosty, które to potem zjedli z ogromnym apetytem posługując się widelcem i nożem. Dzieci także wykorzystały książki kucharskie do wyszukiwania przeróżnych przepisów kulinarnych. Na podstawie zgromadzonych książek kucharskich uczniowie wykonywali prezentacje multimedialne przedstawiające menu projekt_31restauracji. W części praktycznej zajęć uczniowie uczyli się czytać instrukcji i przepisów. Na ich podstawie przegotowywali kisiel. Na zakończenie realizacji projektu uczniowie klasy III zorganizowali „Festiwal pieroga”. Dzieci pod okiem nauczycieli przygotowali ciasto i farsz, samodzielnie też sklejali pierogi. Po ugotowaniu wszyscy z ogromnym apetytem zjadali smakowite pierogi.