Najnowsze zdjęcia
Z kalendarza
Dzisiaj jest
Czwartek 2 maja 2024 Imieniny obchodzą Anatol, Atanazy, Afanazy, Longin, Longina, Walenty, Walter, Witomir, Zygmunt Do końca roku zostało 244 dni |
QR Code
Licznik odwiedzin
Dzisiaj | 3243 | |
Wczoraj | 4557 | |
W tygodniu | 18185 | |
W miesiącu | 7800 | |
Ogółem | 8139938 |
MOZILLA 5.0,
Narodowość Gości
66% | Poland | |
8% | United States | |
2% | China | |
1% | Germany | |
<1% | Russian Federation |
Do wakacji
Projekt „Fascynujący Świat Nauki i Technologii”
Uczniowie klasy III ZSP w Pokrzywnicy oddział w Łężcach zakończyli realizację ścieżki edukacyjnej „Kuchnia od kuchni”. W czasie realizacji tych zajęć uczniowie poznali zasady zdrowego odżywiania, samodzielnie konstruowali piramidę zdrowia i analizowali ilość i jakość spożywanych przez siebie produktów. Kolejne zajęcia dzięki sprzyjającej pogodzie mogły odbyć się na boisku szkolnym i poświęcone były aktywności fizycznej niezbędnej dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Na kolejnych zajęciach dzieci uczyły się nakrywać do stołu i posługiwać się sztućcami. Aby wykorzystać zdobyte umiejętności w praktyce, uczniowie przygotowali tosty, które to potem zjedli z ogromnym apetytem posługując się widelcem i nożem. Dzieci także wykorzystały książki kucharskie do wyszukiwania przeróżnych przepisów kulinarnych. Na podstawie zgromadzonych książek kucharskich uczniowie wykonywali prezentacje multimedialne przedstawiające menu restauracji. W części praktycznej zajęć uczniowie uczyli się czytać instrukcji i przepisów. Na ich podstawie przegotowywali kisiel. Na zakończenie realizacji projektu uczniowie klasy III zorganizowali „Festiwal pieroga”. Dzieci pod okiem nauczycieli przygotowali ciasto i farsz, samodzielnie też sklejali pierogi. Po ugotowaniu wszyscy z ogromnym apetytem zjadali smakowite pierogi.