Z kalendarza

Dzisiaj jest
Środa
15 sierpnia 2018
Imieniny obchodzą
Maria, Napoleon, Stefan, Stella, Trzebimir
Do końca roku zostało
139 dni

Logowanie



Obecni na stronie

  • [Baidu]
  • [Bot]
  • [Google]
  • [Mail.Ru]
Teraz online:
  • Gości: 1
  • Robotów: 4

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj1088
mod_vvisit_counterWczoraj2528
mod_vvisit_counterW tygodniu6152
mod_vvisit_counterW miesiącu33611
mod_vvisit_counterOgółem1965530

Twoje IP: 54.225.38.2
,

Aktywni Użytkownicy

User Stats
Online : Brak Online
5 ostatnio zalogowanych
Member Katarzyna  
2018-08-06 17:53:55
administrator Administrator  
2018-06-27 10:51:40
Member Joanna Bęben  
2018-04-25 19:23:07
Member TomekPopek21  
2017-04-20 15:44:58
Member radekpopiell  
2016-12-08 19:40:48

Narodowość Gości

Poland flag 66%Poland
United States flag 8%United States
China flag 2%China
Germany flag 1%Germany
Russian Federation flag <1%Russian Federation

Do rozpoczęcia nauki

odpoczywajcie :)

nie tyjemy_5Uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy kolejny rok szkolny realizują zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie oraz „Trzymaj formę”. Jednym z działań jest temat dotyczący otyłości wśród dzieci i młodzieży. Wykonano gazetkę ścienną „Nie chcemy nadwagi”, gdzie ukazano zasady prawidłowego odżywiania się. Uczniowie klasy VI na zajęciach koła przyrodniczego dyskutowali na temat przyczyn otyłości. Następnie wyszukiwali w Internecie informacji na temat psychologicznych przyczyn tego ważnego problemu, który dotyczy coraz większej ilości dzieci i młodzieży oraz skutków nadwagi. Okazało się, że nie tylko różne choroby, ale także problemy w kontaktach z rówieśnikami,  a nawet wykluczenie społeczne mogą spotkać dzieci otyłe. Trzeba zrobić wszystko, aby uchronić dzieci przed tym. Wykonano także plakaty ukazujące te ważne problemy, aby przekazać wiedzę wszystkim uczniom szkoły.

sniadanie_9W ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie, który jest realizowany w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy w listopadzie omawiano bardzo ważny temat dotyczący drugiego śniadania. Uczeni zajmujący się żywieniem, zalecają aby rano wychodzić z domu po pierwszym śniadaniu i z drugim śniadaniem. To bardzo ważny posiłek, który daje energię na cały dzień. Jest to niezwykle ważne w przypadku dzieci i młodzieży, gdyż jest ona potrzebna na cały dzień spędzony na pracy i zabawie. Uczniowie klasy V i  VI  postanowili wspólnie przygotować i zjeść drugie śniadanie. Przynieśli do szkoły wiele produktów, które są niezbędne w prawidłowej diecie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego: gruboziarniste pieczywo, masło, wędliny, warzywa, biały ser. Każdy z nich to bardzo ważny składnik odżywczy:  węglowodan, białko, tłuszcz, witamina. Nie było mowy o drożdżówkach, kremie czekoladowym i innych niezbyt zdrowych produktach. Następnie w miłej atmosferze uczniowie zjedli przygotowany przez siebie posiłek. Najważniejsze, aby wiedza zdobyta w szkole była zastosowana w praktyce, aby dzieci jadły podobne posiłki w domu.

sniadanie_17Jak co roku 8 listopada dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy oraz oddziału w Łężcach wzięły udział w ogólnopolskiej akcji  „Śniadanie Daje Moc”. Miała ona na celu zwiększyć świadomość zdrowego odżywiania i podkreślić wartość śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po zapoznaniu z 12 zasadami zdrowego odżywiania dzieci przygotowały pożywne i smaczne śniadanie, wykorzystując przyniesione z domu produkty. Dzięki niemu dzieci miały więcej energii, siły do zabawy i lepiej koncentrowały się podczas zajęć.

sniadanie_5Dbając o zdrowie i ucząc zdrowego odżywiania uczniowie naszej biorą udział w różnorodnych akcjach i projektach z tym związanych. 8 listopada 2017r  uczniowie klas I – III uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”. Każde z dzieci przyniosło do szkoły swoje ulubione produkty do kanapek. Na szkolnym korytarzu przygotowano stół ze wszystkimi zgromadzonymi smakołykami. Po krótkiej pogadance dotyczącej ważności i wartości śniadania oraz odczytaniu 8 zasad zdrowego odżywiania uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki. Każdy starał się, aby  na chlebie znalazły się wszystkie wartościowe produkty. Nie zabrakło wędlin, sera i warzyw. Takie wspólne jedzenia posiłków uczy dzieci samodzielności w czasie przygotowywania kanapek oraz kulturalnego zachowania się przy stole. Nauczyciele zwracali szczególna uwagę, aby każdy przygotował tyle, ile będzie w stanie zjeść, aby nie marnować i wyrzucać jedzenia. Zajęcia takie przynoszą uczniom wiele korzyści i radości z samodzielnej pracy. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację  tego dnia.

Od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach nowego programu dzieci będą:

  • otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne – mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy
  • brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.

Nowy „Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko.

Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:

  • 100 mln euro na mleko,
  • 150 mln euro na owoce i warzywa.

Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko. Nad realizacją programu będzie czuwał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Od 2 października 2017r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy już mogli spróbować jabłek, gruszek, śliwek, rzodkiewek i papryki oraz białego mleka.

Na podstawie informacji ARR opracowała koordynator Krystyna Fartuch

otylosc_324 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi.

Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.

Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.

SZKOLNY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ

24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi. Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały  wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.

Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.

Opracowała Katarzyna Damrat

sezon_2Każdy uczeń  wie, jak ważne są dla nas owoce – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. W związku z tym uczniowie klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy postanowili zrobić pyszną sałatkę owocową. Każdy przyniósł ulubione owoce. Pamiętając o zasadach przygotowywania posiłków dzieci najpierw starannie umyły owoce, a potem je pokroiły i wymieszały. Następnie przystąpiły do degustacji, na którą zaprosiły uczniów klasy I. Sałatki smakowały wyśmienicie.

salatka_8Jedz warzywa i owoce - zyskasz przez to nowe moce” To hasło często było powtarzane przez dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy i Przedszkola w Łężcach, bowiem w październiku ich sale przedszkolne przepełnione były owocami i warzywami. W pierwszym tygodniu podkreślono wartość owoców w postaci szaszłyków, sałatek i kompotu. W drugim natomiast wyróżniono warzywa, dostrzegano je podczas spacerów przy ogródkach działkowych, poznawano je różnymi zmysłami oraz przygotowano z nich zdrowe i pyszne surówki, sałatki. Przedszkolaki wykorzystały owoce i warzywa w działalności plastycznej, zabawowej. Nie zabrakło również inscenizacji wiersza J. Brzechwy „Na straganie” i zabaw przy piosenkach, krótkich rymowankach czy zagadkach. Dzięki takim działaniom przedszkolaki chętniej będą sięgać po owoce i warzywa pamiętając, że są one bogatym źródłem witamin.

salatka_2W naszym przedszkolu było dziś smacznie i zdrowo. Mali kucharze przygotowali samodzielnie sałatkę owocową. Wyposażeni w fartuszki, deski i noże w ogromnym skupieniu i z niezwykłą precyzją kroili owoce.  Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając im, jak ważną rolę pełnią witaminy w naszej diecie. Ach, co to była za uczta! Sałatka smakowała wyśmienicie – nie wiemy, czy dlatego, że owoce były pyszne, czy dlatego że sami ją przyrządziliśmy? Zajęcia te dostarczyły dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych, a umiejętność robienia sałatek przyda się  zwłaszcza jesienią i zimą.

zdrowo_726 września 2017 roku w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Pokrzywnicy odbyło się spotkanie z dietetykiem panią mgr Agnieszką Kosydor. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas I-III oraz przedszkolaki z Łężec. Pani dietetyk szczegółowo omówiła zasady zdrowego żywienia oraz uświadomiła dzieciom główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób. Podczas spotkania dzieci mogły zadawać pytania dotyczące odżywiania, segregowały produkty na zdrowe i niezdrowe oraz aktywnie uczestniczyły w zabawie: ,,PRAWDA - FAŁSZ". W trakcie zabawy Pani dietetyk czytała stwierdzenia dotyczące odżywiania, a dzieci odpowiadały, reagując ruchem, czy zdanie jest prawdziwe lub fałszywe. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją owocowych szaszłyków, które uczniowie oraz przedszkolaki  wykonali samodzielnie.

rybka_1W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy przez cały rok szkolny realizowane są zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie. Jednym z nich był blok tematyczny dotyczący spożywania przez dzieci i ich rodziny dań z ryb morskich. Był on realizowany na kółku przyrodniczym. Jest to bardzo ważne zagadnienie, bowiem Polacy zjadają mało ryb, a za dużo wieprzowiny. Najpierw odbyła się dyskusja na temat korzyści płynących z systematycznego spożywania takich pokarmów. Jak się okazało są one łatwostrawne, mało kaloryczne, zapobiegają wielu chorobom, wpływają na wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Potem uczniowie wykonali plakaty, w których zachęcali innych uczniów do zmiany nawyków żywieniowych, co wpływa na zmianę stylu życia. Pokazywały one przepisy na sałatki, dania obiadowe. Powstały ładne, estetyczne, kolorowe prace. Mamy nadzieję, że nauka „nie pójdzie w las”. Mamy zapamiętać, że każda zjedzona potrawa z ryby to wielka korzyść, że wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Więcej artykułów…

Najnowsze zdjęcia

Certyfikaty

Bezpieczna droga

Prognoza pogody

Zadbaj o kręgosłup

QR Code