Z kalendarza

Dzisiaj jest
Czwartek
21 czerwca 2018
Imieniny obchodzą
Albaniusz, Alicja, Alojzy, Alojza, Demetria, Domamir, Marta, Rudolf, Rudolfa, Rudolfina, Teodor
Do końca roku zostało
194 dni

Logowanie



Obecni na stronie

  • [Bot]
  • [Google]
Teraz online:
  • Gości: 5
  • Robotów: 2

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj3025
mod_vvisit_counterWczoraj3106
mod_vvisit_counterW tygodniu10706
mod_vvisit_counterW miesiącu56241
mod_vvisit_counterOgółem1848711

Twoje IP: 54.92.150.98
,

Aktywni Użytkownicy

User Stats
Online : Brak Online
5 ostatnio zalogowanych
administrator Administrator  
2018-06-14 11:15:52
Member Katarzyna  
2018-05-27 12:16:03
Member Joanna Bęben  
2018-04-25 19:23:07
Member TomekPopek21  
2017-04-20 15:44:58
Member radekpopiell  
2016-12-08 19:40:48

Narodowość Gości

Poland flag 66%Poland
United States flag 8%United States
China flag 2%China
Germany flag 1%Germany
Russian Federation flag <1%Russian Federation

Do wakacji

miłej nauki :)

sniadanie_17Jak co roku 8 listopada dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy oraz oddziału w Łężcach wzięły udział w ogólnopolskiej akcji  „Śniadanie Daje Moc”. Miała ona na celu zwiększyć świadomość zdrowego odżywiania i podkreślić wartość śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Po zapoznaniu z 12 zasadami zdrowego odżywiania dzieci przygotowały pożywne i smaczne śniadanie, wykorzystując przyniesione z domu produkty. Dzięki niemu dzieci miały więcej energii, siły do zabawy i lepiej koncentrowały się podczas zajęć.

sniadanie_5Dbając o zdrowie i ucząc zdrowego odżywiania uczniowie naszej biorą udział w różnorodnych akcjach i projektach z tym związanych. 8 listopada 2017r  uczniowie klas I – III uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”. Każde z dzieci przyniosło do szkoły swoje ulubione produkty do kanapek. Na szkolnym korytarzu przygotowano stół ze wszystkimi zgromadzonymi smakołykami. Po krótkiej pogadance dotyczącej ważności i wartości śniadania oraz odczytaniu 8 zasad zdrowego odżywiania uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki. Każdy starał się, aby  na chlebie znalazły się wszystkie wartościowe produkty. Nie zabrakło wędlin, sera i warzyw. Takie wspólne jedzenia posiłków uczy dzieci samodzielności w czasie przygotowywania kanapek oraz kulturalnego zachowania się przy stole. Nauczyciele zwracali szczególna uwagę, aby każdy przygotował tyle, ile będzie w stanie zjeść, aby nie marnować i wyrzucać jedzenia. Zajęcia takie przynoszą uczniom wiele korzyści i radości z samodzielnej pracy. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację  tego dnia.

Od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.

W ramach nowego programu dzieci będą:

  • otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne – mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy
  • brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.

Nowy „Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko.

Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:

  • 100 mln euro na mleko,
  • 150 mln euro na owoce i warzywa.

Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko. Nad realizacją programu będzie czuwał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Od 2 października 2017r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy już mogli spróbować jabłek, gruszek, śliwek, rzodkiewek i papryki oraz białego mleka.

Na podstawie informacji ARR opracowała koordynator Krystyna Fartuch

otylosc_324 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi.

Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.

Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.

SZKOLNY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ

24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi. Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały  wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.

Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.

Opracowała Katarzyna Damrat

sezon_2Każdy uczeń  wie, jak ważne są dla nas owoce – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. W związku z tym uczniowie klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy postanowili zrobić pyszną sałatkę owocową. Każdy przyniósł ulubione owoce. Pamiętając o zasadach przygotowywania posiłków dzieci najpierw starannie umyły owoce, a potem je pokroiły i wymieszały. Następnie przystąpiły do degustacji, na którą zaprosiły uczniów klasy I. Sałatki smakowały wyśmienicie.

salatka_8Jedz warzywa i owoce - zyskasz przez to nowe moce” To hasło często było powtarzane przez dzieci z Publicznego Przedszkola w Pokrzywnicy i Przedszkola w Łężcach, bowiem w październiku ich sale przedszkolne przepełnione były owocami i warzywami. W pierwszym tygodniu podkreślono wartość owoców w postaci szaszłyków, sałatek i kompotu. W drugim natomiast wyróżniono warzywa, dostrzegano je podczas spacerów przy ogródkach działkowych, poznawano je różnymi zmysłami oraz przygotowano z nich zdrowe i pyszne surówki, sałatki. Przedszkolaki wykorzystały owoce i warzywa w działalności plastycznej, zabawowej. Nie zabrakło również inscenizacji wiersza J. Brzechwy „Na straganie” i zabaw przy piosenkach, krótkich rymowankach czy zagadkach. Dzięki takim działaniom przedszkolaki chętniej będą sięgać po owoce i warzywa pamiętając, że są one bogatym źródłem witamin.

salatka_2W naszym przedszkolu było dziś smacznie i zdrowo. Mali kucharze przygotowali samodzielnie sałatkę owocową. Wyposażeni w fartuszki, deski i noże w ogromnym skupieniu i z niezwykłą precyzją kroili owoce.  Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając im, jak ważną rolę pełnią witaminy w naszej diecie. Ach, co to była za uczta! Sałatka smakowała wyśmienicie – nie wiemy, czy dlatego, że owoce były pyszne, czy dlatego że sami ją przyrządziliśmy? Zajęcia te dostarczyły dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych, a umiejętność robienia sałatek przyda się  zwłaszcza jesienią i zimą.

zdrowo_726 września 2017 roku w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Pokrzywnicy odbyło się spotkanie z dietetykiem panią mgr Agnieszką Kosydor. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas I-III oraz przedszkolaki z Łężec. Pani dietetyk szczegółowo omówiła zasady zdrowego żywienia oraz uświadomiła dzieciom główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób. Podczas spotkania dzieci mogły zadawać pytania dotyczące odżywiania, segregowały produkty na zdrowe i niezdrowe oraz aktywnie uczestniczyły w zabawie: ,,PRAWDA - FAŁSZ". W trakcie zabawy Pani dietetyk czytała stwierdzenia dotyczące odżywiania, a dzieci odpowiadały, reagując ruchem, czy zdanie jest prawdziwe lub fałszywe. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją owocowych szaszłyków, które uczniowie oraz przedszkolaki  wykonali samodzielnie.

rybka_1W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy przez cały rok szkolny realizowane są zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie. Jednym z nich był blok tematyczny dotyczący spożywania przez dzieci i ich rodziny dań z ryb morskich. Był on realizowany na kółku przyrodniczym. Jest to bardzo ważne zagadnienie, bowiem Polacy zjadają mało ryb, a za dużo wieprzowiny. Najpierw odbyła się dyskusja na temat korzyści płynących z systematycznego spożywania takich pokarmów. Jak się okazało są one łatwostrawne, mało kaloryczne, zapobiegają wielu chorobom, wpływają na wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Potem uczniowie wykonali plakaty, w których zachęcali innych uczniów do zmiany nawyków żywieniowych, co wpływa na zmianę stylu życia. Pokazywały one przepisy na sałatki, dania obiadowe. Powstały ładne, estetyczne, kolorowe prace. Mamy nadzieję, że nauka „nie pójdzie w las”. Mamy zapamiętać, że każda zjedzona potrawa z ryby to wielka korzyść, że wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

kanapki_12W Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy od wielu lat promowany jest zdrowy styl życia. Jednym z jego aspektów jest właściwe odżywianie się. Prowadzonych jest szereg działań, aby u dzieci wyrabiać nawyki zdrowego jedzenia. W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas IV – VI przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji prowadzonej w klasach I – III ŚNIADANIE DAJE MOC. Jest to ważny temat, ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Wszyscy przynieśli do szkoły produkty niezbędne do przygotowania tego posiłku: ciemne, pełnoziarniste pieczywo, wędliny, biały ser, jajka, jogurt, masło, a najważniejsze warzywa: szczypiorek, sałatę, pomidory, ogórki, paprykę. Są niezwykle ważne, bo zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i sole mineralne. Przygotowano kanapki, które zawierają konieczne dla zdrowia składniki odżywcze: węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy i sole mineralne. Wszyscy razem, z wielkim apetytem, spożyli drugie śniadanie. Kanapki były smaczne i zdrowe, a to najważniejsze. Może dzieci przekażą zdobytą wiedzę rodzicom i śniadanie stanie się bardzo ważnym posiłkiem w ich domach.

sniadanie_11Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas zajęć i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Dnia 8 listopada 2016 roku przedszkolaki i uczniowie klas I-III z Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Pokrzywnicy kolejny już raz uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”. W ramach programu przygotowali dla siebie śniadanie. Z warzyw, serów, wędlin i pieczywa powstawały pyszne i zdrowe kanapki. Wszystko po to, by nauczyć najmłodszych zasad zdrowego żywienia.

Więcej artykułów…

Najnowsze zdjęcia

Certyfikaty

Bezpieczna droga

Prognoza pogody

Zadbaj o kręgosłup

QR Code