dziel_21Uczniowie klas I – III Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy przystąpili w tym roku szkolnym do ogólnopolskiego programu „Dziel się uśmiechem”, który organizowany jest przez producenta bezcukrowej gumy Orbit® – firmę Mars Polska – oraz Polski Czerwony Krzyż we współpracy z Polskim Towarzystwem Stomatologicznym i Polskim Towarzystwem Stomatologii Dziecięcej. Celem projektu jest edukacja dzieci w wieku szkolnym w zakresie prawidłowej higieny jamy ustnej. Uczniowie na zajęciach edukacyjnych poznali cztery kroki dbania o zęby – mycie, czyszczenie zębów i przestrzeni międzyzębowych, żucie gumy oraz wizyty w gabinecie dentystycznym. Przeprowadzili również eksperyment, ukazujący wpływ kwasu na szkliwo naszych zębów. Wykonali piękne prace plastyczne. Ponadto omówili zasady zdrowego żywienia, dowiedzieli się, co to są „puste kalorie”, sprawdzali zawartość cukru w różnych napojach. Wykonali również zdrowe kanapki. Wszyscy uczestnicy programu otrzymali od organizatorów wyjątkowe zestawy do pielęgnacji zębów, za które bardzo dziękujemy.

W roku szkolnym 2020/2021 Publiczna Szkoła Podstawowa w Pokrzywnicy po raz kolejny przystąpiła do „Programu dla szkół”, który  skierowany jest do dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. dzieci klas I-V szkół podstawowych. Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców. Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach podstawowych.  W I semestrze roku szkolnego 2020/2021 dzieci będą otrzymywały owoce, warzywa, soki/przeciery owocowe, mleko i produkty mleczne przez 12 wybranych tygodni. Liczba porcji otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego wynosi 44 w semestrze, natomiast liczba porcji w ramach komponentu mlecznego wynosi 42 w semestrze.

Od 28 września 2020r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V już mogli spróbować jabłek, śliwek, rzodkiewek  oraz białego mleka.

Na podstawie informacji ARiMR opracowała koordynator Krystyna Fartuch

 

Szanowni Państwo,

uprzejmie informuję, że Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), które zostało utworzone w 2017 r. przez Instytut Żywności i Żywienia, udostępniło materiały do wykorzystania w realizacji treści z zakresu edukacji zdrowotnej. Na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl zamieszczone są materiały na temat żywienia dzieci i młodzieży (np. zbilansowane jadłospisy) oraz informacje o aktualnych wydarzeniach i kampaniach edukacyjnych kierowanych do rodzin i szkół. W ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej we współpracy z Ministerstwem Zdrowia powstało także Centrum Dietetyczne Online (CDO), czyli bezpłatna internetowa poradnia dietetyczna, do której dostęp jest możliwy poprzez stronę internetową www.poradnia.ncez.pl Za pośrednictwem CDO każda osoba może skorzystać z profesjonalnej konsultacji dietetycznej. W konsultacjach mogą brać udział rodzice, którzy chcą zapewnić swoim dzieciom prawidłowy sposób odżywiania, zmienić niewłaściwe nawyki żywieniowe czy zastosować dietoterapię w przypadku nadwagi i otyłości. Informację o Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Centrum Dietetycznym Online uznajemy za ważną ze względu na problematykę, której dotyczy, jak również ze względu na umożliwienie nauczycielom realizującym treści nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej wykorzystania udostępnionych zasobów edukacyjnych. Zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, w tym ugruntowanie wiedzy o prawidłowym odżywianiu się[1].  Realizacja tego zadania oparta jest głównie na ustalonych w podstawie programowej celach kształcenia i treściach nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej.

Poniżej przekazujemy również linki do dokumentów:

Pismo do dyrektorów szkół w sprawie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej

Ulotka Centrum Dietetyczne Online

 

Łączę wyrazy szacunku

Alina Teresa Sarnecka

Dyrektor
Departament Podręczników, Programów i Innowacji

smacznie_1

W Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy od wielu lat promowany jest zdrowy styl życia. Jednym z jego aspektów jest właściwe odżywianie się. Prowadzone są działania, aby u uczniów wyrabiać nawyki zdrowego jedzenia. 27 listopada 2019 roku przeprowadzono akcję „Wspólne drugie śniadanie”. Jest to ważny temat, ponieważ drugie śniadanie to ważny posiłek. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji. Wszyscy przynieśli do szkoły produkty niezbędne do przygotowania tego posiłku: pełnoziarniste pieczywo, wędliny, biały ser, jajka, masło, warzywa: szczypiorek, sałatę, pomidory, ogórki, paprykę. Są niezwykle ważne, bo zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i sole mineralne. Na stołach pojawiły się zdrowe, kolorowe, estetycznie przygotowane przekąski. Okazało się, że były także bardzo smaczne. Wszyscy razem, z apetytem, spożyli własnoręcznie zrobione śniadanie. Mamy nadzieję, że zdobytą w praktycznym działaniu wiedzę, przekażą swoim rodzicom. Chcielibyśmy, aby dzieci i młodzież stali się bardziej samodzielni i potrafili przygotować prosty posiłek dla swoich bliskich.

salatki_5W roku szkolnym 2019/2020 uczniowie klas I – V Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy przystąpili do „Programu dla szkół”, w ramach którego otrzymują porcje owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych. Oprócz dostaw produktów dzieci uczestniczą również w działaniach edukacyjnych mających na celu ukształtowanie nawyków żywieniowych. 15 października 2019r. dzieci z klas I – III przygotowały pyszne i zdrowe  sałatki owocowe. Każde dziecko przyniosło swoje ulubione owoce, następnie z pomocą Pań obierało i dokładnie kroiło. Po wymieszaniu nastąpiła najprzyjemniejsza część pracy – degustacja. Przyrządzenie sałatki dało uczniom wiele satysfakcji. Jednocześnie uświadomili oni sobie, jak  ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu oraz jak ważne jest codzienne spożywanie warzyw i owoców. Sałatki smakowały wyśmienicie!

kanapki_31 kwietnia 2019 roku uczniowie klas I-III Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy samodzielnie wykonali kanapki na przerwę śniadaniową na temat: ,,ŚMIESZNE I ZDROWE KANAPKI KOLOROWE. W tym dniu uczniowie przynieśli do szkoły potrzebne produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale także śmiesznie i pięknie ozdobione oraz pełne witamin. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem.  W ten sposób dzieci uczyły się  czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijali kreatywność i  wyobraźnię. Celem akcji przygotowanej przez Mały Samorząd Uczniowski pod kierunkiem pani Teresy Kosydor było kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Wcześniej odbyły się pogadanki o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki,  jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego musimy się zdrowo odżywiać i jeść śniadanie?

 

Uczniowie Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Pokrzywnicy chętnie biorą udział w licznych akcjach proekologicznych, ponieważ doskonale wiedzą, jak są one ważne dla zachowania naszej planety dla przyszłych pokoleń. Jednym z działań jest udział w całorocznym konkursie organizowanym przez Związek Międzygminny „Czysty Region”. Polega on na zbiórce surowców wtórnych: makulatury, aluminiowych puszek, baterii. Jest to bardzo ważna akcja, gdyż prowadzi do recyklingu, czyli powtórnego ich wykorzystania. Uczniowie wiedzą, co można zrobić z makulatury, że dzięki niej chronimy drzewa. Zużyta bateria wyrzucona na wysypisko może doprowadzić do skażenia gleby. Okazuje się, że wspólne działanie z rodzicami, dziadkami prowadzi do edukacji proekologicznej dorosłych przez dzieci. 28 listopada w Domu Kultury „Chemik” odbył EKOpiknik, czyli finał V edycji konkursu prowadzonego w roku szkolnym 2017/2018, w czasie którego ogłoszono jego wyniki. Okazało się, że nasz szkoła zajęła VI miejsce w powiecie. Otrzymaliśmy dyplom oraz nagrodę rzeczową. Po części oficjalnej uczniowie obejrzeli spektakl teatralny „Zielony Kopciuszek”, a następnie wzięli udział w warsztatach ekologicznych oraz konkursach i guizach wiedzy. W bieżącym roku szkolnym dzieci również przystąpiły do akcji. Mamy nadzieję, że zaangażują w niej nie tylko rodzinę, ale także sąsiadów, znajomych, bo tylko wspólna praca prowadzi do wspaniałych rezultatów. Pragniemy, aby jak najwięcej mieszkańców żyło proekologicznie, bo nawet najmniejsze działanie pojedynczych osób chroni Ziemię przed biodegradacją.

W roku szkolnym 2018/2019 Publiczna Szkoła Podstawowa w Pokrzywnicy objęła po raz kolejny „Programem dla szkół” 54 uczniów z klas I - V. Głównym zamierzeniem tego programu jest zachęcanie dzieci do regularnego jedzenia warzyw i owoców oraz produktów mlecznych a tym samym nabywanie dobrych nawyków żywieniowych. W szkole prowadzone są różnorodne działania edukacyjne, które stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów „Programu dla szkół”. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności. Uczniowie uczestniczący w programie otrzymują codziennie podczas drugiego śniadania w szkole do bezpośredniego spożycia całe lub porcjowane świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie ), świeże warzywa (marchew, pomidory, papryka słodka, rzodkiewki, kalarepa) oraz produkty mleczne (mleko, jogurt naturalny, kefir lub twarożek).

 

zyczliwi_18Dnia 21 listopada 2018r. uczniowie klas I-III Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy obchodzili Światowy Dzień Życzliwości. Ten dzień był okazją do rozmów na temat tego, jak być życzliwym, jak okazywać życzliwość w różnych sytuacjach, miejscach m. in. w szkole, w domu, na ulicy, czy w autobusie. Dzieci poznały genezę tego dnia oraz wysłuchały „Bajkę o Ciepłym i Puszystym”. Następnie uczniowie podzieleni na grupy tworzyli „Tort Życzliwości”, w którym znalazły się różnorodne składniki - uśmiech, uprzejmość, dobroć, życzliwość, serdeczność, dobre maniery, a także magiczne przyprawy: proszę, dziękuję, przepraszam. Tegoroczne obchody rozpoczęliśmy kilka dni wcześniej, kiedy to dzieci wykonały portrety koleżanek i kolegów najbardziej dla nich życzliwych. W tym plebiscycie życzliwości zwyciężyły Emilia Makaryk z klasy I oraz Emilia Malcher z klasy II, które w nagrodę otrzymały dyplomy. Bądźmy życzliwi codziennie, a nie tylko od święta, bo tylko od nas zależy, czy będziemy  obdarzać się ,,ciepłym i puchatym" czy ,,zimnym i kolczastym".

schronisko_126 listopada 2018 r. cztery uczennice klas V-VIII Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy wraz z opiekunami Szkolnego Koła Wolontariatu pojechały do Schroniska dla Zwierząt w Kędzierzynie- Koźlu, aby przekazać karmę zebraną przez uczniów naszej szkoły. W ramach akcji zbierania żywności dla psów i kotów ze schroniska uczniowie zgromadzili dużą ilość kaszy, makaronu, ryżu i puszek. W schronisku uczennice obejrzały psy i koty, które żyją w dobrych warunkach, ale potrzebują opiekunów i czekają na swój dom. Taką akcję na pewno jeszcze powtórzymy w tym roku szkolnym.

witaminy_17Piątek 16 listopada 2018r. był pysznym owocowym dniem w Publicznej szkole Podstawowej w Pokrzywnicy. Uczniowie klas I- III postanowili wykonać w tym dniu szaszłyki i sałatki owocowe. Robienie sałatek owocowych jest wielką frajdą i zabawą, stąd  dzieci przygotowały się do tego solidnie. Każde przyniosło z domu potrzebne akcesoria i różne owoce. Po wcześniejszym ich umyciu dzieci zabrały się do pracy: obierały, kroiły, mieszały, nadziewały … Klasa I  zrobiła apetyczne szaszłyki owocowe, natomiast klasy II i III wyśmienite  sałatki owocowe. Przed jej degustacją uczniowie przypomnieli zasady savoir – vivre przy stole oraz  jak postępować, aby nie marnować żywności . Wspólna praca przy sporządzaniu sałatek i szaszłyków dostarczyła dzieciom wiele radości i przyjemności, a jednocześnie wiele witamin dla ich organizmów.

Więcej artykułów…