Z kalendarza

Dzisiaj jest
Czwartek
13 grudnia 2018
Imieniny obchodzą
Lucja, Łucja, Otylia, Włodzisława
Do końca roku zostało
19 dni

otylosc_324 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi.

Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.

Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.

SZKOLNY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ

24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi. Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały  wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.

Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.

Opracowała Katarzyna Damrat

sezon_2Każdy uczeń  wie, jak ważne są dla nas owoce – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. W związku z tym uczniowie klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy postanowili zrobić pyszną sałatkę owocową. Każdy przyniósł ulubione owoce. Pamiętając o zasadach przygotowywania posiłków dzieci najpierw starannie umyły owoce, a potem je pokroiły i wymieszały. Następnie przystąpiły do degustacji, na którą zaprosiły uczniów klasy I. Sałatki smakowały wyśmienicie.

zdrowo_726 września 2017 roku w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Pokrzywnicy odbyło się spotkanie z dietetykiem panią mgr Agnieszką Kosydor. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas I-III oraz przedszkolaki z Łężec. Pani dietetyk szczegółowo omówiła zasady zdrowego żywienia oraz uświadomiła dzieciom główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób. Podczas spotkania dzieci mogły zadawać pytania dotyczące odżywiania, segregowały produkty na zdrowe i niezdrowe oraz aktywnie uczestniczyły w zabawie: ,,PRAWDA - FAŁSZ". W trakcie zabawy Pani dietetyk czytała stwierdzenia dotyczące odżywiania, a dzieci odpowiadały, reagując ruchem, czy zdanie jest prawdziwe lub fałszywe. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją owocowych szaszłyków, które uczniowie oraz przedszkolaki  wykonali samodzielnie.

rybka_1W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy przez cały rok szkolny realizowane są zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie. Jednym z nich był blok tematyczny dotyczący spożywania przez dzieci i ich rodziny dań z ryb morskich. Był on realizowany na kółku przyrodniczym. Jest to bardzo ważne zagadnienie, bowiem Polacy zjadają mało ryb, a za dużo wieprzowiny. Najpierw odbyła się dyskusja na temat korzyści płynących z systematycznego spożywania takich pokarmów. Jak się okazało są one łatwostrawne, mało kaloryczne, zapobiegają wielu chorobom, wpływają na wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Potem uczniowie wykonali plakaty, w których zachęcali innych uczniów do zmiany nawyków żywieniowych, co wpływa na zmianę stylu życia. Pokazywały one przepisy na sałatki, dania obiadowe. Powstały ładne, estetyczne, kolorowe prace. Mamy nadzieję, że nauka „nie pójdzie w las”. Mamy zapamiętać, że każda zjedzona potrawa z ryby to wielka korzyść, że wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

kanapki_12W Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy od wielu lat promowany jest zdrowy styl życia. Jednym z jego aspektów jest właściwe odżywianie się. Prowadzonych jest szereg działań, aby u dzieci wyrabiać nawyki zdrowego jedzenia. W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas IV – VI przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji prowadzonej w klasach I – III ŚNIADANIE DAJE MOC. Jest to ważny temat, ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Wszyscy przynieśli do szkoły produkty niezbędne do przygotowania tego posiłku: ciemne, pełnoziarniste pieczywo, wędliny, biały ser, jajka, jogurt, masło, a najważniejsze warzywa: szczypiorek, sałatę, pomidory, ogórki, paprykę. Są niezwykle ważne, bo zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i sole mineralne. Przygotowano kanapki, które zawierają konieczne dla zdrowia składniki odżywcze: węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy i sole mineralne. Wszyscy razem, z wielkim apetytem, spożyli drugie śniadanie. Kanapki były smaczne i zdrowe, a to najważniejsze. Może dzieci przekażą zdobytą wiedzę rodzicom i śniadanie stanie się bardzo ważnym posiłkiem w ich domach.

szaszlyki_6Gdy za oknem jesień w pełnej krasie, każdy stara sie dostarczać organizmowi witaminy w naturalnej postaci. Tego czynu dokonali uczniowie klasy II ZS-P w Pokrzywnicy. 28 października 2016 r. szara i ponura jesień przybrała barwy wielu warzyw i smak kolorowych owoców. Z wielką radością a zarazem niecierpliwością uczniowie przystąpili do przygotowania zdrowych przekąsek. Ponieważ na zdrowie wpływają nie tylko witaminy, ale również higiena osobista, pracę rozpoczęto od umycia rak, założenia fartuszków i przypomnienia zasad bezpieczeństwa. Każde dziecko przygotowało kilka fantazyjnych szaszłyków. Połączenie smaków i kolorów mogło konkurować z dominującymi barwami jesieni. Po zakończonej pracy każdy z wielką radością i świadomością, że do organizmu dostarczane są niezbędne witaminy zjadał swoje smakowite szaszłyki. Przygotowanie tego typu przekąski przyniosło uczniom wiele radości, pokazało, jak można współpracować  z rówieśnikami oraz uświadomiło, jak ważne dla zdrowia są warzywa i owoce.

pyszne_10W środę 05.10.2016r. było w Publicznym Przedszkolu w Pokrzywnicy przesmacznie, a przede wszystkim zdrowo! Dzieci na zajęciach własnoręcznie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Przedszkolaki przyniosły z domów różne świeże owoce. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki, mandarynki, kiwi, pomarańcze, winogrona, a nawet mango. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Dokładnie umyliśmy rączki, potem ubraliśmy fartuszki, w których wyglądaliśmy jak prawdziwe kuchciki, a następnie posegregowaliśmy umyte wcześniej przez panią owoce. Każdy miał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało przedszkolakom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale!

wiosna_26Wszyscy uczniowie od najmłodszych już lat uczą się dbać o swoje zdrowie. Pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch” w szkole w Łężcach 21 marca 2016 r. odbyło się powitanie wiosny. Na tę okazję uczniowie przygotowali wiersze zachęcające do zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej a także zwracania uwagi na zmiany zachodzące wiosną w przyrodzie. W konkursie udział wzięło 25 uczniów klas I – III i przedstawiciele oddziału przedszkolnego. Rodzice przygotowali dzieciom odpowiednie stroje i wiele rekwizytów. Uczennica klasy II Emilia Siekierka zaprezentowała wiersz swojego autorstwa. Po wszystkich występach Jury, w skład którego wchodzili – pani dyrektor Joanna Bęben, pani Krystyna Fartuch, Julia Kurpiela i Kevin Pietrasz przedstawiło wyniki:

  • I miejsce – Jakub Czogała, Emilia Siekierka, Szymon Bich,
  • II miejsce -  Julia Moszek, Andrea Kern, Wiktoria Sordyl,
  • III miejsce – Jakub Pogodała, Julia Gartlieb, Kamil Wołochowski

 

Na zakończenie wszyscy występujący dostali pamiątkowe dyplomy. Gratulujemy uczestnikom i zapraszamy na kolejny konkurs za rok. Po wszystkich występach uczniowie z Marzanną poszli szukać wiosny. Dzieci wyposażone w instrumenty muzyczne, gwizdki i głośno krzycząc oznajmiali mieszkańcom Łężec, że właśnie nadeszła wiosna.

desery_4W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy cały rok szkolny realizowane są działania propagujące zdrowe odżywiania się uczniów i ich rodziców. Kolejnym z nich była próba zmiany nawyku dotyczącego spożywania ciast i deserów. Z obserwacji i rozmów z dziećmi wynikało, że konsumowane są ciasta wysokokaloryczne, z dużą zawartością cukru. Należy pokazać uczniom i ich rodzicom, że można spróbować czegoś innego, równie pysznego, ale mniej kalorycznego. Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy V wyszukali w Internecie przepisy na niskokaloryczne desery. Jednym z nich były ciasteczka owsiane, które następnie upiekli w szkole i poczęstowali nimi kolegów i pracowników. Innym przepisem było ciasto marchewkowe, które upiekła w domu Melanie Kudela razem ze swoją mamą. Zostali nim poczęstowani wszyscy chętni w czasie DNIA NISKOKALORYCZNEDO DESERU, który odbył się 14 marca 2016 roku. Wszystkim bardzo smakowało. Cieszymy się z zaangażowania rodziców w prowadzone w szkole akcje. Mamy nadzieję, że przyniosą one rezultaty w postaci zdrowszego odżywiania się uczniów oraz ich rodzin.

desery_12W styczniu i lutym 2016 roku w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy realizowano kolejne zadania programu propagowania zdrowego odżywiania się uczniów. Dotyczyło ono deserów i przekąsek, które są ulubionymi przez dzieci posiłkami. Celem podjętych działań było wyrobienie u uczniów nawyku zastępowania deserów wysokokalorycznych niskokalorycznymi i łatwostrawnymi. Pierwszym krokiem było wyszukiwanie w Internecie danych na temat ilości kalorii w ulubionych ciastach, ciasteczkach, batonach, lizakach, chipsach. Okazało się, że jest ich naprawdę bardzo dużo. Następnym krokiem było odszukanie przepisów na przekąski zawierających mało kalorii, ale równie smacznych. Uczniowie ze zdziwieniem stwierdzili, że można wybrać kilka przepisów, według których nawet w szkole można przyrządzić deser: ciasteczka owsiane, ciasto marchewkowe, ciasto z owocami, koktajl. Sporządzono kolorowe plakaty, aby inni uczniowie mogli zapoznać z tą wiedzą. Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy piątej upiekli ciasteczka owsiane, których głównym składnikiem są płatki owsiane, nie tylko niskokaloryczne, ale także pełniące bardzo ważną rolę w trawieniu pokarmów i pozbywaniu się substancji szkodliwych. Mało w nich było cukru i mąki. W całej szkole pięknie pachniało. Tymi pysznymi wypiekami poczęstowano wszystkie dzieci, nauczycieli i innych pracowników. Wszystkim bardzo smakowały.

Mamy nadzieję, że u dzieci na stałe nastąpiła zmiana  nawyków żywieniowych dotycząca przekąsek. Chcielibyśmy, aby u rodziców również. Pragniemy, aby ograniczali podawanie dzieciom wysokokalorycznych przekąsek, które prowadzą do nadwagi i otyłości.

listy_13Po raz kolejny, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Pokrzywnicy wziął udział w ogólnopolskiej akcji prowadzonej przez Fundację Ekologiczną Arka LISTY DLA ZIEMI. Jej główną ideą jest kształtowanie postaw proekologicznych i prozdrowotnych u ludzi dorosłych spowodowane przez dzieci. Uczniowie pisali listy adresowane do rodziców, dziadków, mieszkańców wsi, które przyniosą korzyść naszej planecie – Ziemi. Nakłaniali  ich do mądrych zakupów, które ograniczą ilość odpadów opakowaniowych, niepalenia śmieci, segregowania odpadów, bo są one zbyt cenne, by je marnować. Papier, szkło, tworzywa sztuczne nadają się do ponownego użytku lub recyklingu. Nic nie powinno się marnować. Trzeba taką wiedzę przekazywać dorosłym. Mogą ją przekazywać dzieci i młodzież. Postępują szczerze i spontaniczne, chętnie przekonują się do zmian, zwłaszcza tych, dzięki którym można ocalić naturalne środowisko. Ponad połowa uczniów naszej szkoły wzięła udział w akcji. W osobistych listach użyli wielu argumentów, aby ratować Ziemię. Zachęcali do ograniczania jednorazowych torebek foliowych,  jednorazowych sztućców, talerzy, kubków, niepraktycznych opakowań, które natychmiast stają się śmieciami, oddawania niepotrzebnych rzeczy w dobrym stanie innym ludziom. Mamy nadzieję, że takie działania prowadzone wśród dzieci i młodzieży spowodują zmianę postaw i nawyków. Tylko my ludzie możemy uratować Ziemię przed nieodwracalnymi zmianami, które mogą doprowadzić do zagłady naszej planety.

Więcej artykułów…

Najnowsze zdjęcia