W ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie, który jest realizowany w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy w listopadzie omawiano bardzo ważny temat dotyczący drugiego śniadania. Uczeni zajmujący się żywieniem, zalecają aby rano wychodzić z domu po pierwszym śniadaniu i z drugim śniadaniem. To bardzo ważny posiłek, który daje energię na cały dzień. Jest to niezwykle ważne w przypadku dzieci i młodzieży, gdyż jest ona potrzebna na cały dzień spędzony na pracy i zabawie. Uczniowie klasy V i VI postanowili wspólnie przygotować i zjeść drugie śniadanie. Przynieśli do szkoły wiele produktów, które są niezbędne w prawidłowej diecie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego: gruboziarniste pieczywo, masło, wędliny, warzywa, biały ser. Każdy z nich to bardzo ważny składnik odżywczy: węglowodan, białko, tłuszcz, witamina. Nie było mowy o drożdżówkach, kremie czekoladowym i innych niezbyt zdrowych produktach. Następnie w miłej atmosferze uczniowie zjedli przygotowany przez siebie posiłek. Najważniejsze, aby wiedza zdobyta w szkole była zastosowana w praktyce, aby dzieci jadły podobne posiłki w domu.
Dbając o zdrowie i ucząc zdrowego odżywiania uczniowie naszej biorą udział w różnorodnych akcjach i projektach z tym związanych. 8 listopada 2017r uczniowie klas I – III uczestniczyli w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc”. Każde z dzieci przyniosło do szkoły swoje ulubione produkty do kanapek. Na szkolnym korytarzu przygotowano stół ze wszystkimi zgromadzonymi smakołykami. Po krótkiej pogadance dotyczącej ważności i wartości śniadania oraz odczytaniu 8 zasad zdrowego odżywiania uczniowie samodzielnie przygotowywali kanapki. Każdy starał się, aby na chlebie znalazły się wszystkie wartościowe produkty. Nie zabrakło wędlin, sera i warzyw. Takie wspólne jedzenia posiłków uczy dzieci samodzielności w czasie przygotowywania kanapek oraz kulturalnego zachowania się przy stole. Nauczyciele zwracali szczególna uwagę, aby każdy przygotował tyle, ile będzie w stanie zjeść, aby nie marnować i wyrzucać jedzenia. Zajęcia takie przynoszą uczniom wiele korzyści i radości z samodzielnej pracy. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację tego dnia.
Od roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy „Program dla szkół” w miejsce dotychczas realizowanych programów „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół podstawowych.
W ramach nowego programu dzieci będą:
- otrzymywały owoce i warzywa oraz produkty mleczne – mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny i serek twarogowy
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
Nowy „Program dla szkół” ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz mleko.
Na realizację programu w UE przeznaczono 250 mln euro na rok szkolny, w tym:
- 100 mln euro na mleko,
- 150 mln euro na owoce i warzywa.
Polska otrzyma na rok szkolny gwarantowany budżet ze środków UE w wysokości: 11,6 mln euro na owoce i warzywa oraz 10,2 mln euro na mleko. Nad realizacją programu będzie czuwał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Od 2 października 2017r. rozpoczęły się dostawy owoców, warzyw i mleka do szkół. Uczniowie klas I – V Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy już mogli spróbować jabłek, gruszek, śliwek, rzodkiewek i papryki oraz białego mleka.
Na podstawie informacji ARR opracowała koordynator Krystyna Fartuch
24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi.
Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.
Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.
SZKOLNY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ
24 października 2017 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy Samorząd Uczniowski zorganizował Szkolny Dzień Walki z Otyłością, który wpisuje się w działalność Szkoły Promującej Zdrowie. Dzień ten stanowił okazję do zastanowienia się nad swoimi nawykami żywieniowymi. Często uczniowie na drugie śniadanie przynoszą pieczywo z nutellą, słodkie batoniki, drożdżówki, tosty. Samorząd chciał zwrócić uwagę na konieczność zmiany tych niekorzystnych nawyków. Oprócz tego uczennice klasy VII obliczały wszystkim chętnym wskaźnik masy ciała, czyli BMI. Można było dzięki temu dowiedzieć się, czy nasza waga jest prawidłowa, czy już mamy nadwagę.
Światowy Dzień Walki z Otyłością jest dobrą okazją, by zacząć zdrowo żyć i zadbać o swoją sylwetkę.
Opracowała Katarzyna Damrat
Każdy uczeń wie, jak ważne są dla nas owoce – nie tylko dlatego, że są smaczne, ale przede wszystkim – zawierają mnóstwo witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. W związku z tym uczniowie klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy postanowili zrobić pyszną sałatkę owocową. Każdy przyniósł ulubione owoce. Pamiętając o zasadach przygotowywania posiłków dzieci najpierw starannie umyły owoce, a potem je pokroiły i wymieszały. Następnie przystąpiły do degustacji, na którą zaprosiły uczniów klasy I. Sałatki smakowały wyśmienicie.
26 września 2017 roku w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Pokrzywnicy odbyło się spotkanie z dietetykiem panią mgr Agnieszką Kosydor. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie klas I-III oraz przedszkolaki z Łężec. Pani dietetyk szczegółowo omówiła zasady zdrowego żywienia oraz uświadomiła dzieciom główne błędy żywieniowe prowadzące m.in. do nadwagi i otyłości, a w konsekwencji do wielu groźnych chorób. Podczas spotkania dzieci mogły zadawać pytania dotyczące odżywiania, segregowały produkty na zdrowe i niezdrowe oraz aktywnie uczestniczyły w zabawie: ,,PRAWDA - FAŁSZ". W trakcie zabawy Pani dietetyk czytała stwierdzenia dotyczące odżywiania, a dzieci odpowiadały, reagując ruchem, czy zdanie jest prawdziwe lub fałszywe. Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją owocowych szaszłyków, które uczniowie oraz przedszkolaki wykonali samodzielnie.
W Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy przez cały rok szkolny realizowane są zadania Programu Szkoły Promującej Zdrowie. Jednym z nich był blok tematyczny dotyczący spożywania przez dzieci i ich rodziny dań z ryb morskich. Był on realizowany na kółku przyrodniczym. Jest to bardzo ważne zagadnienie, bowiem Polacy zjadają mało ryb, a za dużo wieprzowiny. Najpierw odbyła się dyskusja na temat korzyści płynących z systematycznego spożywania takich pokarmów. Jak się okazało są one łatwostrawne, mało kaloryczne, zapobiegają wielu chorobom, wpływają na wytwarzanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Potem uczniowie wykonali plakaty, w których zachęcali innych uczniów do zmiany nawyków żywieniowych, co wpływa na zmianę stylu życia. Pokazywały one przepisy na sałatki, dania obiadowe. Powstały ładne, estetyczne, kolorowe prace. Mamy nadzieję, że nauka „nie pójdzie w las”. Mamy zapamiętać, że każda zjedzona potrawa z ryby to wielka korzyść, że wpływa ona na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
W Publicznej Szkole Podstawowej w Pokrzywnicy od wielu lat promowany jest zdrowy styl życia. Jednym z jego aspektów jest właściwe odżywianie się. Prowadzonych jest szereg działań, aby u dzieci wyrabiać nawyki zdrowego jedzenia. W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas IV – VI przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji prowadzonej w klasach I – III ŚNIADANIE DAJE MOC. Jest to ważny temat, ponieważ śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Wszyscy przynieśli do szkoły produkty niezbędne do przygotowania tego posiłku: ciemne, pełnoziarniste pieczywo, wędliny, biały ser, jajka, jogurt, masło, a najważniejsze warzywa: szczypiorek, sałatę, pomidory, ogórki, paprykę. Są niezwykle ważne, bo zawierają niezbędne dla zdrowia witaminy i sole mineralne. Przygotowano kanapki, które zawierają konieczne dla zdrowia składniki odżywcze: węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy i sole mineralne. Wszyscy razem, z wielkim apetytem, spożyli drugie śniadanie. Kanapki były smaczne i zdrowe, a to najważniejsze. Może dzieci przekażą zdobytą wiedzę rodzicom i śniadanie stanie się bardzo ważnym posiłkiem w ich domach.
Gdy za oknem jesień w pełnej krasie, każdy stara sie dostarczać organizmowi witaminy w naturalnej postaci. Tego czynu dokonali uczniowie klasy II ZS-P w Pokrzywnicy. 28 października 2016 r. szara i ponura jesień przybrała barwy wielu warzyw i smak kolorowych owoców. Z wielką radością a zarazem niecierpliwością uczniowie przystąpili do przygotowania zdrowych przekąsek. Ponieważ na zdrowie wpływają nie tylko witaminy, ale również higiena osobista, pracę rozpoczęto od umycia rak, założenia fartuszków i przypomnienia zasad bezpieczeństwa. Każde dziecko przygotowało kilka fantazyjnych szaszłyków. Połączenie smaków i kolorów mogło konkurować z dominującymi barwami jesieni. Po zakończonej pracy każdy z wielką radością i świadomością, że do organizmu dostarczane są niezbędne witaminy zjadał swoje smakowite szaszłyki. Przygotowanie tego typu przekąski przyniosło uczniom wiele radości, pokazało, jak można współpracować z rówieśnikami oraz uświadomiło, jak ważne dla zdrowia są warzywa i owoce.
W środę 05.10.2016r. było w Publicznym Przedszkolu w Pokrzywnicy przesmacznie, a przede wszystkim zdrowo! Dzieci na zajęciach własnoręcznie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Przedszkolaki przyniosły z domów różne świeże owoce. Były jabłka, gruszki, banany, śliwki, mandarynki, kiwi, pomarańcze, winogrona, a nawet mango. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Dokładnie umyliśmy rączki, potem ubraliśmy fartuszki, w których wyglądaliśmy jak prawdziwe kuchciki, a następnie posegregowaliśmy umyte wcześniej przez panią owoce. Każdy miał tackę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę owocową przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało przedszkolakom wiele satysfakcji jednocześnie uświadamiając, jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sałatka udała się, wyszła wspaniale!
|
|