Upieczony w piekarni, pachnący i świeży.
Zawsze podczas śniadania, na deseczce leży.
Mama go pokroi, masłem posmaruje
i pyszne kanapki z niego przygotuje.
Okrągły, podłużny, z chrupiącą skórką albo w formie płaskiego placka. Chleb niejedną ma formę i doczekał się nawet swojego święta. 16 października został w 1997 roku ogłoszony Światowym Dniem Chleba. To najlepsza okazja, żeby przyjrzeć się jego historii. Chleb od tysięcy lat jest podstawowym elementem posiłków ludzkości, uwielbiają go zarówno dzieci jak i dorośli. Światowy Dzień Chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Chleb jest jedzony na całym świecie. Choć jego skład w różnych zakątkach jest podobny, to wyglądem może znacznie się różnić. Był z nami „od zawsze”, więc rzadko zastanawiamy się skąd pochodzi. Światowy Dzień Chleba to moment, kiedy warto przyjrzeć się jego dziejom. Ta opowieść rozpoczyna się około 10 tysięcy lat p.n.e. Na początku swojej kariery chleb nie przypominał bochenków jakie dziś znamy.Przypominał ugotowaną pastę, będącą kombinacją ziaren różnych zbóż (pszenicy, prosa, jęczmienia, żyta) oraz wody. Z czasem zmniejszano jej ilość, co pozwoliło uzyskać płaskie i dość twarde placki. Około VI w. p.n.e. powstał pierwszy zakwas, który spulchniał ciasto. Okazało się, że pulchniejsze ciasto dużo bardziej przypadło wszystkim do gustu. Przez kolejne stulecia chleb był udoskonalany, wypiekany z różnych mąk i z różnymi dodatkami i tak to trwa, aż do dnia dzisiejszego. Z okazji tego święta w naszych przedszkolach odbyły się ciekawe zajęcia związane z tym smakowitym prosuktem. Dzieci przypomniały sobie jak powstaje chleb, oglądały film instruktażowy wypieku chleba, rozwiązały zagadki, jednak najbardziej były zadowolone z degustacji różnego rodzaju chlebów.Nie zabrakło również wspólnych zabaw, które sprawiły wiele uśmiechu i radości. Dzieci wykonały również prace plastyczne, które sprawiły im wiele przyjemności