Z kalendarza

Dzisiaj jest
Środa
24 kwietnia 2024
Imieniny obchodzą
Aleksander, Aleksy, Egbert, Erwin, Erwina, Fidelis, Grzegorz, Horacy, Horacjusz, Zbroimir
Do końca roku zostało
252 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj2240
mod_vvisit_counterWczoraj3400
mod_vvisit_counterW tygodniu8628
mod_vvisit_counterW miesiącu89666
mod_vvisit_counterOgółem8098718

Twoje IP: 18.191.228.88
MOZILLA 5.0,

Narodowość Gości

Poland flag 66%Poland
United States flag 8%United States
China flag 2%China
Germany flag 1%Germany
Russian Federation flag <1%Russian Federation

Do wakacji

Miłej nauki :)

kozle_5W piątek 14.11.2014r. grupa uczniów naszej szkoły pojechało do Koźla na warsztaty w ramach projektu edukacyjnego „Jedz zdrowo – żyj zdrowo”. Warsztaty składały się z dwóch części teoretycznej i praktycznej. Podczas części teoretycznej omówione zostały błędy żywieniowe, zagrożenia wynikające z zanieczyszczenia żywności produkowanej w sposób przemysłowy oraz wskazówki jak odżywiać się zdrowo. Podczas części praktycznej zaprezentowano uczniom sposoby przyrządzania samodzielnie zdrowych posiłków. Następnie uczniowie sami przygotowywali pyszne, zdrowe potrawy, których pod koniec zajęć mogli spróbować.
Po warsztatach uczniowie udali się do zabytkowej Baszty, w której członkowie Towarzystwa Ziemi Kozielskiej gromadzą zbiory muzealne związane z historią miasta Koźla. Uczniowie poznali Legendę Kozielską o trzech braciach Kozłach i zapoznali się z najważniejszymi wydarzeniami z dziejów miasta. Najbardziej uczniom spodobały się jednak eksponaty obrazujące kulturę ludową, narzędzia rolnicze, wyposażenie gospodarstwa rolnego i domowego z XIX i XX w. na Ziemi Kozielskiej. W śród nich znajdowały się: żarna, żelazka sprzed epoki elektryczności, zestaw starych magli, narzędzia rolnicze do zbioru zbóż, kołowrotek, karbidowe lampki górnicze oraz naczynia kuchenne. Na koniec uczniowie złożyli swoje podpisy w pamiątkowej księdze.  

Już po raz kolejny Zespół Szkolno - Przedszkolny w Pokrzywnicy, w dniach 27 – 31 października 2014 roku, wziął udział w ogólnopolskiej akcji TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE. Przeprowadzono szereg działań na poszczególnych przedmiotach i niektórych kółkach zainteresowań. Na lekcjach języka polskiego uczniowie szukali przysłów dotyczących chleba. Wiadomo, że chleb jest podstawowym produktem w jadłospisie we wszystkich krajach świata. Najpopularniejsze przysłowia to:

  • "Chleb łaskawy trudny do otrzymania, a otrzymany, gorzko smakować musi"
  • "Chleb płacze, gdy go darmo jedzą"
  • "Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty"
  • "Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba"
  • "Drogi chleb, gdzie pieniędzy nie ma"
  • "I ci chleb jedzą, co domu nie wiedzą"
  • "Kto ma chleb, ten ma wszystko"
  • "Nie z jednego pieca chleb jadł"
  • "Nie samym chlebem człowiek żyje"
  • „Chleb z solą - znak i hasło zgody”.

chleb_21Dziś kupujemy chleb w sklepie i mało kto zadaje sobie trud pieczenia go w domu. Dawniej każde gospodarstwo posiadało specjalny piec do wypieku chleba. Tylko raz w tygodniu gospodyni piekła chleb, który musiał wystarczyć rodzinie na następne siedem dni. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z domowym sposobem wypieku chleba na zakwasie. Zapisali to na ozdobnym papierze w wypracowaniu pt. „Tak pieczono kiedyś chleb”.
Na lekcjach matematyki uczniowie najstarszych klas rozwiązywali zadania z przeliczaniem jednostek wagi, obliczaniem pola powierzchni i objętości oraz  wykonywaniem obliczeń pieniężnych. Najmłodsi obejrzeli film o powstawaniu chleba. Uczniowie klasy V poznali poszczególne etapy wypieku chleba (wyrabianie ciasta, leżakowanie w komorze, pieczenie w maszynie). Ponadto mieli możliwość poznania receptury ciasta na chleb, zmodyfikowania przepisu poprzez zwiększenie ilości wszystkich składników o 1/6. Piątoklasiści wykonali ważenie produktów potrzebnych do wypieku za pomocą wagi elektronicznej oraz wypiek chlebów z suszonymi owocami oraz pełnoziarnistego.
Na języku mniejszości narodowej - niemieckim także został poruszony temat chleba. Uczniowie wszystkich klas pracowali ze słownikiem obrazkowym zawierającym podstawowe pojęcia związane z wypiekaniem chleba. Uczniowie czytali również opis procesu produkcji pieczywa w języku niemieckim, który zredagowali ich rówieśnicy z Niemiec.
Na lekcjach języka angielskiego uczniowie klas IV – VI wykonali kilka zadań. Klasy IV i V pracując w grupach stworzyli mapy wyrazowo – obrazowe przedstawiające podstawowe słownictwo związane z chlebem, jego rodzajami, składnikami praz sposobami wypieku. Praca ze słownikami poprzedzona była projekcją filmu kulinarnego w języku angielskim przedstawiającego sposób domowego wypieku chleba. Szóstoklasiści mieli okazję spróbować różne gatunki chleba, nazywać je w języku angielskim oraz do zabawy „jakli rodzaj pieczywa dzisiaj jadłeś”. Na lekcji plastyki uczniowie rysunkami interpretowali przysłowia związane ze znaczeniem chleba w życiu ludzi. Prace zostały wywieszone w formie gazetki ściennej.
Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy IV i V poznali zdrowotne aspekty chleba na zakwasie, porównali go z chlebem bez zakwasu, zapoznali się ze składnikami odżywczymi, które zawiera, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczniowie klasy IV piekli chleb według przepisu. Pamiętając o zasadach BHP włożyli fartuszki, umyli dokładnie ręce. Wszyscy chcieli odmierzać, wsypywać, mieszać. Byli zaskoczeni, że do mąki dodaje się tyle innych artykułów: otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Wszystkie one doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego. Potem poczęstowali nim kolegów i koleżanki oraz wszystkich pracowników szkoły. Następnie świetnie się bawili w kalambury przedstawiając ruchami, mimiką twarzy przysłowia związane z chlebem. Mamy nadzieję, że dzieci namówią swoich rodziców do spożywania chleba na zakwasie, aby „nauka nie poszła w las”. Chleb ten jest o wiele zdrowszy i korzystniejszy dla każdego organizmu, więc należy go jeść.

dzien_3W piątek 14.11.2014r. po zapadnięciu zmroku uczniowie naszej szkoły wraz z rodzicami i nauczycielami przeszli pochodem św. Marcina ulicami Łężec. Na czele pochodu znajdował się św. Marcin na koniu za nim podążali dorośli i dzieci z kolorowymi lampionami. Cały pochód zabezpieczali strażacy niosący płonące pochodnie. Po pochodzie odbyła się uroczysta Msza święta podczas której zebrani wysłuchali polskich i niemieckich wierszy i piosenek o świętym Marcinie w wykonaniu naszych uczniów. Po zakończeniu Mszy świętej Ksiądz Proboszcz Adam Rybold wraz z parafialnym zespołem Caritas zaprosił wszystkich zebranych na tradycyjne marcińskie rogaliki do salki parafialnej. Tam w miłej i ciepłej atmosferze był czas na rozmowę i planowanie kolejnych uroczystości.

tance_3W roku szkolnym 2014/2015 na terenie Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Pokrzywnicy odbywają się zajęcia z zakresu tańca. Zapraszamy !!

czytamy_2Szkolną tradycją w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy stały się spotkania czytelnicze w klasach I – III. Również w bieżącym roku szkolnym są one zaplanowane. 3 listopada 2014 roku odbyły się zajęcia BAŚNIE BRACI GRIMM. Na początku dzieci dyskutowały o tym skąd pochodzili bracia Wilhelm i Jacob Grimm. Niektórzy wiedzieli, że z Niemiec. Pokazali na mapie Europy to państwo, wskazali drogę z naszego miejsca zamieszkania ( Łężce, Bytków, Pokrzywnica ) do Niemiec. Następnie wymieniali tytuły baśni, które napisali omawiani autorzy: „Jaś i Małgosia”, „Czerwony kapturek”, „Śpiąca królewna”, „Królewna Śnieżka”, „Roszpunka”. Uczniowie wybrali do wysłuchania baśń „Jaś i Małgosia”. Uważnie słuchali tekstu, chętnie wypowiadali się na temat treści. Stwierdzili, że można się z niej wiele nauczyć: szacunku i wdzięczności za to co posiadamy ( kochający rodzice, dostateczna ilość pieniędzy na potrzebne do życia artykuły ),  odwagi w razie niebezpieczeństwa, ograniczonego zaufania wobec nieznajomych. Na koniec zostali podzieleni na grupy. Każda wykonała rysunki do innej baśni. Jestem pewna, że dzieci w miłej atmosferze, w formie zabawy spędziły czas. Mam nadzieję, że słuchanie czytanych baśni, innych książek oraz samodzielne czytanie stanie się formą spędzania czasu wolnego, będącą pożądaną alternatywą dla wielogodzinnego oglądania telewizji i grania w gry komputerowe.

otylosc_124 października 2014 roku w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Pokrzywnicy w klasach IV – VI obchodziliśmy ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z OTYŁOŚCIĄ. Nasza placówka jest SZKOŁĄ PROMUJĄCĄ ZDROWIE, więc ten temat jest dla nas szczególnie ważny. Jak mówią badania, duży procent dzieci i młodzieży w Polsce ma problem z nadwaga i otyłością, które prowadzą do wielu groźnych chorób. Przypomniano o zasadach prawidłowego odżywiania się. Należy spożywać dużo owoców, warzyw, surówek, sałatek, pić wodę niegazowaną. Ograniczyć natomiast jedzenie chipsów, hamburgerów,  słodyczy, picie napojów gazowanych. Przypomniano o konieczności przygotowywania drugiego śniadania.  Mają to być kanapki, gdyż zawierają  niezbędne dla zdrowia dzieci: białka, cukry, tłuszcze, Witaminy. Uczniowie wypowiedzieli się także na temat przekąsek. Zachęcano, aby były to owoce, galaretki, sałatki, a nie chipsy, słodycze. Następnie uczniowie opisali swoje sposoby na systematyczną aktywność fizyczną, która zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości. Na koniec dzieci zostały podzielone na grupy: klasy V i VI tworzyli mapy myśli „ Codziennie jemy i pijemy”, „ Bardzo rzadko jemy i pijemy”. Natomiast klasa IV rysowała produkty, które należy spożywać bardzo często. Mamy nadzieję, że przeprowadzone zajęcia przyniosą spodziewane rezultaty. Zdobyta wiedza powinna zamienić sie w umiejętność właściwego odżywiania się, systematycznej aktywności fizycznej, by dzieci w przyszłości były zdrowe i pełne optymizmu życiowego.

krapkowice_169 października 2014 r. po raz piąty kolejna  klasa IV pojechała z panią dyrektor Joanną Bęben i nauczycielką historii panią Katarzyną Damrat na wycieczkę do Krapkowic. Celem było zwiedzanie średniowiecznej baszty, będącej niegdyś jedną z bram wjazdowych do tego miasta, oraz poznanie produkcji i samodzielny wyrób papieru czerpanego. Pani  Majchrzak, jak zwykle ciekawie i z humorem, opowiedziała dzieciom  historię tego miejsca, opisała dawne sposoby produkcji papieru, a następnie pokazała, jak się robi papier czerpany. Potem wszyscy uczestnicy musieli osobiście zrobić sobie kartkę  papieru czerpanego. W tym roku dzieci wyjątkowo były pełne obaw, co je czeka, ale pani Majchrzak pomagała wszystkim w wykonaniu kartki. W przygotowanej balii z masą papierową były wsypane kolorowe kwiaty i trawy, dlatego kartki wyszły wyjątkowo piękne. Następnie zwiedzaliśmy niewielkie muzeum, w którym uczniowie zobaczyli wiele ciekawych eksponatów: stary kołowrotek, maselnice, japońskie parasolki, adapter, szkolną tabliczkę, pełniącą dawniej rolę zeszytu i inne. Potem na specjalnej prasie pani Majchrzak odbiła suchą pieczęć Krapkowic na dużej kartce papieru czerpanego. Uczniowie dostali ją na pamiątkę, by mogli zawiesić ją w klasie. W tym roku pogoda  szczególnie dopisała,  obejrzeliśmy panoramę Krapkowic i okolic ze szczytu baszty. Zachęcamy do odwiedzenia Baszty,  ponieważ warto poznawać historię i kulturę własnego regionu.

Więcej artykułów…