Najnowsze zdjęcia

Z kalendarza

Dzisiaj jest
Środa
17 września 2025
Imieniny obchodzą
Ariadna, Dezyderiusz, Drogosław, Franciszek, Hildegarda, Justyn, Justyna, Lambert, Lamberta, Narcyz, Teodora
Do końca roku zostało
106 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj3477
mod_vvisit_counterWczoraj5525
mod_vvisit_counterW tygodniu14190
mod_vvisit_counterW miesiącu109374
mod_vvisit_counterOgółem10146305

Twoje IP: 216.73.216.147
MOZILLA 5.0,

Do wakacji

Miłej nauki :)

chleb_11Stało się już tradycją, że uczniowie  Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy biorą udział w ogólnopolskiej akcji TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE. W bieżącym roku odbywało się to w dniach 23 – 27 listopada 2015 roku. Przeprowadzono szereg działań. Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy IV zapoznali się z treścią gazetki ściennej poświęconej historii wypieku chleba na przestrzeni dziejów oraz zdrowotnym aspektom jedzenia chleba na zakwasie. Porównali go z chlebem bez zakwasu, zapoznali się ze składnikami odżywczymi, które zawiera, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Następnie piekli chleb według  przepisu. Pamiętając o zasadach BHP włożyli fartuszki, umyli dokładnie ręce. Wszyscy chcieli odmierzać, wsypywać, mieszać. Byli zaskoczeni, że do mąki dodaje się tyle innych artykułów: otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Wszystkie one doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego. Potem ze smakiem go zjedli. Poznali także przysłowia związane z chlebem, próbowali je tłumaczyć na język, który używają współcześnie młodzi ludzie. Przygotowali także mapy myśli „Kiedy myślę chleb…”. Zamieścili na niej rysunki i wyrażenia, które kojarzą im się z chlebem. Powstały kolorowe i estetyczne plakaty, które oprócz waloru artystycznego mają także wartość dydaktyczną. Na JMN- niemieckim uczniowie dowiedzieli się jak nazywają się produkty potrzebne do pieczenia chleba. Zastanawiali się nad ich pochodzeniem. Śpiewali także dwie piosenki. Pierwsza o mieleniu zboża na mąkę, druga o pieczeniu chleba przez piekarza. Odnosili treści tych piosenek do otaczającej ich rzeczywistości porównując jak jest w ich domach. Wymieniali się swoimi doświadczeniami w temacie pieczenia, używania poszczególnych produktów. Na zajęciach kółka dziennikarskiego Uczniowie klasy V  wykonali prezentacje na temat „Jak dawniej pieczono chleb” . Slajdy zawierają informacje  o tradycyjnym sposobie wypieku chleba oraz przepis na domowy chleb. Przygotowali również legendy  i historię chleba, których treść można poznać na stronie internetowej szkoły w zakładce „Spotkanie z literaturą”. Na lekcjach języka angielskiego uczniowie wykonali kilka zadań. Pracując w grupach stworzyli mapy wyrazowo – obrazowe przedstawiające podstawowe słownictwo związane z chlebem, jego rodzajami, składnikami praz sposobami wypieku. Praca ze słownikami poprzedzona była projekcją filmu kulinarnego w języku angielskim przedstawiającego sposób domowego wypieku chleba. Mieli także okazję spróbować różne gatunki chleba, nazywać je w języku angielskim oraz do zabawy „jakli rodzaj pieczywa dzisiaj jadłeś”. Mamy nadzieję, że dzieci namówią swoich rodziców do spożywania chleba na zakwasie, aby „nauka nie poszła w las”. Chleb ten jest o wiele zdrowszy i korzystniejszy dla każdego organizmu, więc należy go jeść.