Z kalendarza

Dzisiaj jest
Niedziela
28 kwietnia 2024
Imieniny obchodzą
Arystarch, Maria, Paweł, Przybyczest, Waleria, Witalis
Do końca roku zostało
248 dni

QR Code

Licznik odwiedzin

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDzisiaj3044
mod_vvisit_counterWczoraj5179
mod_vvisit_counterW tygodniu31556
mod_vvisit_counterW miesiącu112594
mod_vvisit_counterOgółem8121646

Twoje IP: 18.220.66.151
MOZILLA 5.0,

Narodowość Gości

Poland flag 66%Poland
United States flag 8%United States
China flag 2%China
Germany flag 1%Germany
Russian Federation flag <1%Russian Federation

Do wakacji

Miłej nauki :)

chleb_11Stało się już tradycją, że uczniowie  Publicznej Szkoły Podstawowej w Pokrzywnicy biorą udział w ogólnopolskiej akcji TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE. W bieżącym roku odbywało się to w dniach 23 – 27 listopada 2015 roku. Przeprowadzono szereg działań. Na zajęciach kółka przyrodniczego uczniowie klasy IV zapoznali się z treścią gazetki ściennej poświęconej historii wypieku chleba na przestrzeni dziejów oraz zdrowotnym aspektom jedzenia chleba na zakwasie. Porównali go z chlebem bez zakwasu, zapoznali się ze składnikami odżywczymi, które zawiera, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Następnie piekli chleb według  przepisu. Pamiętając o zasadach BHP włożyli fartuszki, umyli dokładnie ręce. Wszyscy chcieli odmierzać, wsypywać, mieszać. Byli zaskoczeni, że do mąki dodaje się tyle innych artykułów: otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik. Wszystkie one doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego. Potem ze smakiem go zjedli. Poznali także przysłowia związane z chlebem, próbowali je tłumaczyć na język, który używają współcześnie młodzi ludzie. Przygotowali także mapy myśli „Kiedy myślę chleb…”. Zamieścili na niej rysunki i wyrażenia, które kojarzą im się z chlebem. Powstały kolorowe i estetyczne plakaty, które oprócz waloru artystycznego mają także wartość dydaktyczną. Na JMN- niemieckim uczniowie dowiedzieli się jak nazywają się produkty potrzebne do pieczenia chleba. Zastanawiali się nad ich pochodzeniem. Śpiewali także dwie piosenki. Pierwsza o mieleniu zboża na mąkę, druga o pieczeniu chleba przez piekarza. Odnosili treści tych piosenek do otaczającej ich rzeczywistości porównując jak jest w ich domach. Wymieniali się swoimi doświadczeniami w temacie pieczenia, używania poszczególnych produktów. Na zajęciach kółka dziennikarskiego Uczniowie klasy V  wykonali prezentacje na temat „Jak dawniej pieczono chleb” . Slajdy zawierają informacje  o tradycyjnym sposobie wypieku chleba oraz przepis na domowy chleb. Przygotowali również legendy  i historię chleba, których treść można poznać na stronie internetowej szkoły w zakładce „Spotkanie z literaturą”. Na lekcjach języka angielskiego uczniowie wykonali kilka zadań. Pracując w grupach stworzyli mapy wyrazowo – obrazowe przedstawiające podstawowe słownictwo związane z chlebem, jego rodzajami, składnikami praz sposobami wypieku. Praca ze słownikami poprzedzona była projekcją filmu kulinarnego w języku angielskim przedstawiającego sposób domowego wypieku chleba. Mieli także okazję spróbować różne gatunki chleba, nazywać je w języku angielskim oraz do zabawy „jakli rodzaj pieczywa dzisiaj jadłeś”. Mamy nadzieję, że dzieci namówią swoich rodziców do spożywania chleba na zakwasie, aby „nauka nie poszła w las”. Chleb ten jest o wiele zdrowszy i korzystniejszy dla każdego organizmu, więc należy go jeść.