30 kwietnia 2015 r. uczniowie ZS-P w Pokrzywnicy wybrali się na wycieczkę do Muzeum Wsi Opolskiej w Bierkowicach. Pierwszą częścią wyjazdu była lekcja muzealna dotycząca tradycyjnej kuchni śląskiej, czyli potraw, które najczęściej jadali nasi przodkowie. Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną ukazującą poszczególne śląskie dania: zupy (wodzionka, żur), kluski, rolady, niebieską kapustę, ciapkapustę (biała kapusta z ziemniakami), hekele ( pasta ze śledzi), kardinadle (kotlety mielone), placki, kołacz. Aż ślinka ciekła na widok tych smakołyków. Potem uczniowie samodzielnie robili karmelki z masy cukrowej. Wszystkim smakowały, chociaż były bardzo słodkie. Kolejnym etapem wyjazdu było zwiedzanie skansenu. Obejrzeliśmy wnętrza bardzo starych budynków: szkołę, dom młynarza i młyn, sklep, karczmę, dom repatriantów ze Wschodu (przesiedlonych na Śląsk po II wojnie światowej), kuźnię i kościół. Po każdym pomieszczeniu oprowadzał nas przewodnik i opowiadał o historii danego miejsca. Uczniowie wzięli udział w pokazie pracy kowala, który prezentował kolejne etapy wykonywania swoich produktów. Dla nas zrobił pierścień, listek, gwóźdź i podkowę. Te eksponaty umieściliśmy w szkolnym kąciku regionalnym. Zwiedzanie skansenu pozwoliło uczniom na przeniesienie się w czasie. Mieli okazję nie tylko obejrzeć, jak dawniej wyglądała wieś na Śląsku, ale jak żyli nasi pradziadkowie, z jakimi trudnościami dnia codziennego musieli się zmagać. Niektórzy uczniowie chętnie cofnęliby się w czasie o sto lat i przeżyli jeden dzień w świecie bez komputera i komórki. Byłoby to ciekawe doświadczenie.