W dniach 07-14.11.2011 realizowaliśmy projekt „Tydzień chleba na zakwasie”. W jego ramach nauczyciele, uczniowie klas I- VI oraz dzieci z przedszkola, wykonali szereg zadań: gazetki o historii chleba, jego wartościach odżywczych, procesie wypieku chleba, obejrzeli film „Jak to jest zrobione”, wykonywali ćwiczenia interaktywne, wykonali plakat zachęcający do jedzenia chleba żytniego, pisali opowiadanie „Gdy myślę chleb…”, wyszukali przysłowia o chlebie, wykonali słowniki obrazkowe w języku niemieckim i angielskim, rozwiązali zadania matematyczne związane z obliczaniem objętości foremek, wydawaniem pieniędzy. Rodzice w czasie spotkań klasowych mogli degustować, upieczony przez mamy z przedszkola, chleb na zakwasie. Uczniowie klasy VI oraz przedszkolaki z Pokrzywnicy, piekli chleb na zakwasie. Dużo pracy mieli szóstoklasiści, gdyż piekli chleb według przepisu: odmierzali, ważyli, wsypywali, mieszali. Musieli też wykazać dużą cierpliwość, gdyż ciasto musi rosnąc w foremkach przez godzinę, a potem przez ponad godzinę piecze się w piekarniku. Przedszkolaki wyrabiały małe chlebki w foremkach na ciastka. Sprawiło im to mnóstwo radości i frajdy. Upieczony chleb okazał się pyszny. Jest bardzo zdrowy, gdyż zawiera mąkę razową, duże ilości ziaren słonecznika, sezamu, pestki dyni, siemię lniane, otręby pszenne oraz płatki owsiane. Jest on łatwostrawny, bogaty w Witaminy, błonnik, które bardzo korzystnie wpływają na przemianę materii. Bardzo ważne jest tez to, że jest bez konserwantów, spulchniaczy, barwników, aromatów. Należy przekazać małą część ciasta- zakwas następnej osobie, która może upiec ten zdrowy chleb swoim bliskim.